Stijgend aantal doden in Afghanistan

Nieuws

Stijgend aantal doden in Afghanistan

Linde Walters

18 oktober 2010

Afgelopen week kwamen opnieuw verscheidene NAVO soldaten om bij aanslagen in Afghanistan. Dit brengt de teller op 45 gesneuvelde soldaten voor de maand oktober. Over het aantal gesneuvelde Afghanen levert de westerse alliantie minder accurate cijfers.

De meeste slachtoffers zijn het gevolg van IED bommen. Dit zijn simpele, geïmproviseerde bermbommen die door talibanstrijders langs grote wegen worden geplaatst om Afghaanse en NAVO troepen te raken. De voorbije week alleen al lieten zes NAVO soldaten het leven bij dergelijke explosies.
Deze bommen maken echter ook vaak burgerslachtoffers. Zo kwamen vrijdag verscheidene burgers om bij een IED explosie in het Qalat district in de provincie Zabul. Het precieze aantal slachtoffers werd echter niet bekendgemaakt. Drie explosies in het centrum van Kandahar zaterdagavond kostten het leven aan nog eens vier burgers.
Op woensdag was er een explosie aan boord van een helikopter  in de oostelijke Kunar provincie. Dit koste het leven aan een Afghaanse tolk, terwijl zeven medewerkers van de International Security Assistance Force (ISAF) en een Afghaanse agent gewond raakten. Talibanstrijders beweren dat alle 26 inzittenden eveneens het leven lieten maar dit werd niet door ISAF bevestigd.
Voor het jaar 2010 registreerde ISAF tot nog toe reeds 591 dodelijke slachtoffers waarvan het merendeel Amerikaanse soldaten. In 2009 sneuvelden 521 soldaten. Dit wijst op een stijgend aantal incidenten met dodelijke afloop. Uit een rapport van de Aghanistan Rights Monitor blijkt ook dat dagelijks bijna zes burgers sterven in het conflict. In de eerste helft van dit jaar lieten in totaal minstens 1074 Afghaanse burgers het leven.
Ondertussen wordt de NAVO troepenmacht steeds meer als een bezetter beschouwd door de Afghaanse bevolking. Dit blijkt uit interviews die de Open Society Fondation over het ganse het land heeft afgenomen.  Volgens het merendeel van de geïnterviewden heeft de NAVO minstens evenveel schuld aan het voortdurende geweld als de Taliban.  Een recent VN rapport spreekt dit echter tegen. Volgens dit rapport is de Taliban verantwoordelijk voor 76 procent van alle burgerslachtoffers in de eerste helft van 2010.