Regenseizoen richt aanzienlijke schade aan in Mozambique

Storm Desmond maakt 18.000 Mozambikanen dakloos

EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations CC BY-NC-ND 2.0

Tijdelijke school in kamp voor ontheemden na overstromingen

De doortocht van tropische storm Desmond in Mozambique heeft 18.300 mensen uit hun huis gejaagd. De overheid heeft vijf noodcentra geopend om hen op te vangen.

Desmond trok van maandag tot woensdag langsheen Mozambique. Hoewel de cycloon niet aan land ging, kreeg het centrum van het land heel wat zware neerslag te slikken. Meer dan honderdduizend mensen werden getroffen door overstromingen.

Opvang

Vooral Beira, de vierde grootste stad in Mozambique, kreeg het daarbij zwaar te verduren. Volgens de South African Weather Service (SAWS) viel er in Beira 277 millimeter neerslag op amper 24 uur tijd. Dat is meer dan wat er normaal in de hele maand januari valt

Honderden woningen werden vernield en twee mensen kwamen om het leven, zegt het Nationaal Instituut voor Rampenbeheer

Honderden woningen werden vernield en twee mensen kwamen om het leven, zegt het Nationaal Instituut voor Rampenbeheer (INGC).

In totaal 18.300 Mozambikanen kunnen niet terug naar hun huis. Voor hen werden in Beira vijf opvangcentra ingericht.

Desmond is niet de eerste storm die over het land trekt. Volgens een woordvoerder van de regering kwamen sinds het begin van het regenseizoen in oktober vorig jaar al minstens 36 mensen om het leven. Er vielen 60 gewonden.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift