2020 drukste orkaanseizoen ooit

Stormen veroorzaken steeds meer schade

Nasa / Wikipedia (CC0)

Cycloon Eloise op volle kracht, net voor ze aan land komt in Mozambique, 22 januari

Orkanen en cyclonen komen elk decennium gemiddeld 30 kilometer dichter bij de kust. Daardoor neemt de kans op schade in kustgebieden snel toe.

Wereldwijd vormen zich elk jaar 80 tot 100 intense cyclonen boven tropische oceaanregio’s. Ze treffen delen van de Grote, Atlantische en Indische Oceaan en kunnen grote schade veroorzaken als ze aan land komen. Vorige week nog werd Mozambique getroffen door de erg krachtige cycloon Eloise

Uit onderzoek in Science blijkt dat de stormen in de voorbije veertig jaar steeds dichter bij land komen. Hoewel de mechanismen niet helemaal duidelijk zijn, kan het te maken hebben met verschuivende patronen in tropische regio’s als gevolg van de klimaatverandering. 

‘Tropische cyclonen zijn bij de meest vernietigende natuurrampen voor kustregio’s’, zegt Shuai Wang, Fysicus aan het Imperial College London. ‘Uit onze studie blijkt dat ze destructiever worden en meer tijd doorbrengen dicht bij de kustlijn als ze op hun krachtigst zijn. Het risico voor kustgemeenschappen over de hele wereld kan daardoor stijgen en dat zal diepgaande implicaties hebben in de komende decennia.’

Sandy

Ook als ze niet aan land komen, kunnen tropische cyclonen veel schade veroorzaken.

Het team analyseerde hoe stormen zich vormen, bewegen en in kracht groeien, en hoe die parameters evolueerden tussen 1982 en 2018. Daaruit blijkt dat de stormen tijdens hun maximale intensiteit gemiddeld 30 kilometer dichter bij de kust naderen per tien jaar.

Dat de orkanen dichterbij komen, wil niet noodzakelijk zeggen dat ze ook land bereiken. Maar ook als ze dat niet doen, kunnen ze veel schade veroorzaken, getuige orkanen als Sandy in 2012 of Dorian in 2019, twee orkanen die rakelings langs de Amerikaanse kust scheerden maar veel schade veroorzaakten. 

Verder over land

De studie is een zoveelste waarschuwing dat stormen een steeds groter risico vormen. Ze worden steeds talrijker, met orkaanseizoen van 2020 als drukste ooit.

Een recente studie in Nature toont ook aan dat orkanen steeds langzamer afzwakken en daardoor dieper landinwaarts trekken. Uit de analyse van alle Noord-Atlantische orkanen die de voorbije halve eeuw aan land zijn gekomen, bleek dat ze twee keer langer hun kracht behouden dan vijftig jaar geleden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.