Straatsburg tikt Spanje zwaar op de vingers voor urbanisaties

Nieuws

Straatsburg tikt Spanje zwaar op de vingers voor urbanisaties

Rudy Pieters

26 maart 2009

Het Europees Parlement heeft Spanje vandaag (donderdag) zwaar op de vingers getikt voor zijn urbanisatiepolitiek. Straatsburg stelt zelfs voor de Europese subsidies aan Spanje te schorsen tot het probleem is opgeschorst.

Nergens in Europa is de laatste jaren zo intens gebouwd als in Spanje. Vooral in toeristische zones aan de kust is het aantal bouwprojecten niet te tellen.
Spanje ligt al geruime tijd onder vuur voor die “extensieve urbanisatie”, zoals het Europees Parlement het noemt. Bij de ontwikkeling van bouwplannen worden vaak milieuregels met de voeten getreden, luidt de kritiek. Zo wordt er geen rekening gehouden met de beschikbare watervoorraden. De Europese Commissie was al een onderzoek gestart naar 250 verkavelingsprojecten waarvoor de Spaanse waterautoriteiten een negatief advies hadden gegeven.
Bovendien hebben bouwpromotoren aan de oostkust lange tijd de bevoegdheid gehad om mensen te onteigenen. De slachtoffers zijn vaak buitenlanders, ook Belgen, die een tweede verblijf hebben in Spanje. Het Europees Parlement keurde al resoluties goed die deze praktijken veroordelen.

Schorsen en herbekijken

De nieuwe Europese kritiek werd nu samengevat in een rapport van het Deense groene parlementslid Margarete Auken. Het rapport werd deze namiddag goedgekeurd door het parlement met 349 stemmen voor, 110 stemmen tegen en 114 onthoudingen.
Het rapport vindt dat de Spaanse overheden “alle nieuwe urbanisatieplannen moeten schorsen en herbekijken die geen rekening houden met duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid en die het rechtmatige eigenaarschap van wettelijk verworven eigendom niet respecteren.”
Het rapport wijst er nog op dat vastgoedbedrijven in verscheidene EU-landen Spaanse eigendommen blijven aanbieden in verkavelingen waarvan niet vaststaat of ze gerealiseerd of voltooid zullen worden. Volgens het Europees Parlement verlopen procedures die slachtoffers aanspannen “schandalig traag” en worden de uitspraken vaak niet correct toegepast. Het rapport wijst op de EU-richtlijn dat een EU-lidstaat slachtoffers van oneerlijke handelspraktijken de mogelijkheid moet bieden een correcte schadevergoeding te krijgen en de daders adequaat moet straffen.