"Strafhof moet onderzoek in Ivoorkust uitbreiden"

Nieuws

"Strafhof moet onderzoek in Ivoorkust uitbreiden"

Fulgence Zamblé

17 juli 2011

De regering en mensenrechtenorganisaties in Ivoorkust zijn verdeeld over de reikwijdte van het onderzoek door het Internationaal Strafhof (ICC) naar mensenrechtenschendingen in het land.

De Ivoriaanse regering wil dat het ICC alleen onderzoek doet naar de gebeurtenissen in de afgelopen zes maanden. Mensenrechtenorganisaties willen dat het hof de mensenrechtenschendingen in de afgelopen tien jaar onderzoekt. Alleen dan kan volgens hen echt verzoening bereikt worden in het land.

“De huidige crisis is niet begonnen met de presidentsverkiezingen van 2010. De wortels gaan terug tot september 2002, de datum van de mislukte coup die leidde tot een gewapende opstand”, zegt René Legré Hokou.

Volgens Hokou, interim-voorzitter van de Ivoriaanse Liga voor Mensenrechten in Abidjan, is het essentieel dat degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen die sinds 2002 gepleegd werden, geïdentificeerd, berecht en veroordeeld worden.

“Als het onderzoek beperkt wordt tot zes maanden, laten we degenen die in de periode daarvoor de dood vonden, in de steek.”

Patrick N’gouan, voorzitter van de Convention de la Société Civile Ivoirienne, een groep niet-gouvernementele organisaties, vindt dat het ICC moet bijdragen aan verzoening in Ivoorkust. “Eenzijdigheid moet voorkomen worden. Als dat niet gebeurt, wordt het zaad gezaaid voor een nieuwe crisis zoals die in 2002.”

Ongelijke berechtiging

De Ivoriaanse regering ziet het anders. “Ik verwacht geen rechtszaken over incidenten van jaren geleden. We moeten ons concentreren op recente gebeurtenissen en zaken die nog steeds spelen”, zegt Bruno Koné, woordvoerder van de overheid.

Wie slachtoffer is geweest van geweld of bezittingen is kwijtgeraakt, kan een beroep doen op het binnenlandse justitiesysteem, zegt hij.

Advocaat Abraham Gadji noemt dit inconsistent. “Dat leidt tot ongelijke berechtiging. Als je er zeker van wilt zijn dat misdaden die tussen 2002 en 2010 gepleegd zijn, eerlijk berecht worden moet je alles overdragen aan het ICC of alles binnen het eigen justitiesysteem oplossen”, zegt hij.

Het ICC doet sinds 2003 al vooronderzoek naar de situatie in Ivoorkust. Door de geweldsuitbarstingen bij de verkiezingen vorig jaar is de kwestie urgenter geworden.