Internationale insulinemarkt gedomineerd door drie grote fabrikanten

Straks geen insuline voor miljoenen patiënten met type 2-diabetes

2C2KPhotography CC BY 2.0

 

Tegen 2030 dreigen miljoenen mensen met type 2-diabetes zonder insuline te vallen. Het probleem situeert zich vooral in Afrika en Azië.

Over twaalf jaar zal de helft van de 79 miljoen volwassenen met type 2-diabetes die insuline nodig hebben, geen toegang tot insuline hebben, stellen onderzoekers in The Lancet Diabetes & Endocrinology. Er is dringend nood aan ‘strategieën om insuline breder beschikbaar en betaalbaar te maken’, zeggen ze

Vandaag al is ‘insuline in een groot deel van de wereld schaars en de toegang voor patiënten tot insuline is onnodig moeilijk’, zegt hoofdonderzoeker Sanjay Basu van de Amerikaanse Stanford-universiteit.

Vergrijzing

Door vergrijzing, verstedelijking en veranderingen in eet- en leefgewoonten zal het aantal mensen met type 2-diabetes de komende twaalf jaar met meer dan 20 procent stijgen, van 406 miljoen vandaag naar 511 miljoen in 2030. Drie landen zullen dan goed zijn voor de helft van alle patiënten: China (130 miljoen), India ( 98 miljoen) en de VS (32 miljoen).

Door vergrijzing en veranderingen in eet- en leefgewoonten zal het aantal mensen met type 2-diabetes de komende twaalf jaar met meer dan 20 procent stijgen.

79 miljoen van deze mensen met type 2-diabetes zullen dan insuline nodig hebben.

Met de huidige productie en distributie van insuline dreigen miljoenen patiënten, vooral in Afrika en Azië, uit de boot te vallen. Overheden zouden daarom initiatieven moeten nemen om insuline beschikbaar en betaalbaar te maken, zeggen de onderzoekers.

Insuline is van cruciaal belang voor alle mensen met type 1-diabetes en voor sommige mensen met type 2-diabetes. Het vermindert het risico op complicaties zoals blindheid, amputatie, nierfalen en beroertes.

Een insulinebehandeling is duur. De internationale insulinemarkt wordt momenteel gedomineerd door slechts drie grote fabrikanten.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift