Straling rond Fukushima hoger dan ooit

De stralingsniveaus in de Daiichi kerncentrale in Fukushima halen absolute records sinds de tsunami in 2011 en de kernramp die daarop volgde. Dat meldt de Japanse krant Asahi Shimbun.

IAEA Imagebank (CC BY-SA 2.0)

 

Volgens cijfers van uitbater Tepco zijn de atmosferische metingen in de koepel rond reactor 2 geklommen tot 530 sievert per uur – vele keren hoger dan het vorige record van 73 sievert per uur. Ter vergelijking: een eenmalige dosis van 1 sievert is al genoeg om iemand ziek te maken, een eenmalige blootstelling aan 10 sievert is dodelijk.

Tepco geeft ook aan dat er onder reactor 2 een gat van ongeveer een meter is gevonden. Dat is mogelijk ontstaan meteen nadat de tsunami de koelsystemen van de centrale lamlegde en zo de nucleaire brandstof deed smelten doorheen de reactorwand.

Volgens Tepco heeft de hoge straling geen gevolgen voor de omgeving. Het bedrijf moet wel nog de gesmolten brandstof lokaliseren in drie van de meest beschadigde reactoren. Die brandstof op een veilige manier verwijderen wordt een huzarenstukje.

Eind vorig jaar liet de Japanse regering weten dat de geschatte kostprijs om de centrale en de omgeving op te ruimen al is gestegen tot 174 miljard euro – bijna het dubbele van een eerdere schatting in 2013. Japan wilde de reactor in zo’n veertig jaar opruimen, maar de nieuwe metingen maken dat erg twijfelachtig.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift