België op de 17e plaats in Corruption Perception Index

Strijd tegen corruptie stagneert in veel landen

bron: Transparency International

 

De strijd tegen corruptie stagneert in veel landen, blijkt uit de Corruption Perceptions Index 2018 van Transparancy International. Sinds 2012 wisten slechts twintig landen hun score aanzienlijk te verbeteren, waaronder Estland en Ivoorkust.

België en Nederland haalden dezelfde score als het jaar ervoor. Ze staan respectievelijk op de 17de plaats met 75 punten en op de 8ste plaats met 82 punten van maximaal 100. In de top 3 zijn Denemarken (88 punten), Nieuw Zeeland (87 punten) en Finland (85 punten) te vinden.

Meer dan twee derde van de landen had een score lager dan 50. Somalië, Zuid-Soedan en Syrië staan helemaal onderaan de lijst.

Democratie onder druk

TI wijst erop dat democratische principes wereldwijd onder druk staan en dat dat terug te zien is in de index. Landen met een gezonde democratie scoren het hoogst op de index.

“Nu wereldwijd democratische instituten onder druk staan, vaak door leiders met autoritaire of populistische neigingen, moeten we meer doen om de checks and balances te versterken en burgerrechten te beschermen”, zegt Patricia Moreira, directeur van TI. Corruptie ondermijnt de democratie en produceert een vicieuze cirkel, zegt ze. “Corruptie ondermijnt democratische instituten, en zwakke instituten zijn minder goed in staat corruptie tegen te gaan.”

Hongarije en Turkije

Het is volgens TI dan ook niet verrassend dat Hongarije en Turkije in 2018 in de afgelopen vijf jaar respectievelijk 8 en 9 punten daalden op de index. Turkije valt volgens TI nu in de categorie “niet vrij”, terwijl dat eerder “deels vrij” was. Op het gebied van politieke rechten haalde Hongarije de laagste score sinds de val van het communisme in 1989.

De scores reflecteren de achteruitgang van de rechtsstaat en democratische instituten, en de snel krimpende ruimte voor burgerorganisaties en onafhankelijke media in die landen.

De Verenigde Staten haalden een score van 71, vier punten minder dan een jaar eerder. Daarmee is het land voor de eerste keer sinds 2011 verdwenen uit de top 20.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.