“Strijd tegen terreur is voorwendsel voor VS-wereldheerschappij”

Nieuws

“Strijd tegen terreur is voorwendsel voor VS-wereldheerschappij”

Julio Godoy

14 november 2003

“De zogenaamde oorlog tegen het terrorisme is slechts een voorwendsel van de Verenigde Staten in een streven naar militaire wereldheerschappij”, zo luidt het op de debatten van het Europese Sociaal Forum in en rond Parijs. Toch moet Europa niet proberen de VS op militair vlak te evenaren, aldus de sprekers, omdat dat ten koste zou gaan van de sociale welvaartsstaat.

“De bezetting van Irak is slechts de militaire component van het de economische en sociale strijd die het neoliberale Amerikaanse kapitalisme voert tegen de mensheid”, zo haalde moderator Ignacio Ramonet fors uit op een meeting in het dorpje St.-Denis, op 10 kilometer van Parijs. De Italiaanse filosoof Antonio Negri had het over “een streven naar wereldheerschappij met de bedoeling de controle te verwerven over grondstoffen”.

Negri, die zijn medeleven betuigde aan de families van de in Irak gesneuvelde Italiaanse carabinieri, riep de andersglobalisten op “een krachtige, nieuwe linkerpool” te vormen om “effectieve weerstand” te bieden aan het neoliberalisme.

De Griekse vredesactivist Panos Garganas waarschuwde dat Europa niet moet proberen de Amerikaanse defensie-uitgaven van 360 miljard dollar per jaar te evenaren, omdat dat ten koste zou gaan van de pensioenen en de sociale zekerheid. “Europa verschilt in niets van de Verenigde Staten. Met een even sterk leger zou het precies dezelfde misdaden begaan”, zei Garganas.

Ook sprekers uit de Verenigde Staten en Israël meldden zich te woord. Lou Plummer, een Amerikaanse vredesactivist met een zoon in Irak, zei dat de VS in Irak niets verloren hebben. Hij vergeleek de liefde van de Amerikaanse president George Bush voor zijn volk met die van “een kippenboer voor zijn kippen”. De Israëlier Peretz Kidon noemde het conflict in zijn land “een tragedie voor beide volkeren” en wees erop dat meer dan 1000 Israëlische militairen in de gevangenis zitten omdat ze zich verzetten tegen de onderdrukking van de Palestijnen.

Het tweede Europese Sociaal Forum heeft 50.000 mensen bij elkaar gebracht, overwegend Europese vakbondslui en vertegenwoordigers van ngo’s. De openingsverklaring roept de Europese volkeren op tot een mobilisatie tegen de oorlog en het neoliberalisme. Doel van de bijeenkomst is een “Europa met gegarandeerde sociale rechten, gelijkheid tussen man en vrouw en zonder werkloosheid en sociale onstabiliteit”.

Julio Godoy

xml=7

Ref: eu wd ip ws1