Strijders trekken spoor van geweld door Zuid-Soedan

Na het mislukken van vredesbesprekingen zijn gevechten in Zuid-Soedan opnieuw opgelaaid. Strijders trekken plunderend en verkrachtend rond. Volgens hulporganisaties komt de voedselzekerheid ernstig in gevaar.

  • © Reuters Door het geweld ontheemde mensen wachten op hulp aan een buitenpost van het World Food Program. © Reuters

Zowel regering als oppositie proberen sinds eind 2013 de controle te krijgen over de olievelden in het noorden van het land. Tot nu toe zijn 10.000 mensen gedood en 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Een half miljoen is volledig afgesneden van hulp.

De VN-kinderrechtenorganisatie Unicef veroordeelt het brute geweld tegen burgers en kinderen van de afgelopen weken, inclusief het platbranden van hele dorpen en het verkrachten en doden van vrouwen en kinderen die soms nog maar zeven jaar zijn. De staten Unity en Jonglei zijn het zwaarst getroffen. Het is niet duidelijk wie precies verantwoordelijk is voor het geweld en de vernielingen.

Naar schatting dertienduizend kinderen onder de vijftien zijn gerecruteerd als soldaat, zowel door de regering als door de oppositie. Dat is een oorlogsmisdaad, niet alleen in Zuid-Soedan maar ook volgens internationaal recht. Een andere zorg is de vernietiging van akkers.

Voedsel

Het regenseizoen komt snel naderbij. “Mensen zouden nu gewassen moeten planten, in plaats van te vluchten”, zegt Pawel Krzysiek van het Rode Kruis in Juba.

Het aantal mensen met honger neemt tegen eind juli naar verwachting toe tot 4,6 miljoen. Dat is 40 procent van de bevolking.

Volgens Oxfam heeft tweederde van de bevolking geen voedselzekerheid. Het aantal mensen met honger neemt naar verwachting toe tot 4,6 miljoen eind juli, dat is 40 procent van de bevolking. Oxfam heeft het geweld van deze maand echter nog niet in de analyse verwerkt.

Nu meer mensen ontheemd raken, zal de afhankelijkheid van voedselhulp alleen maar toenemen, terwijl het moeilijker wordt om de mensen in nood te bereiken. Het Rode Kruis voorziet op dit moment 120.000 mensen van voedsel en medicijnen.

Medische post

De hulpverleners worden ook direct geraakt door het geweld. Volgens Krzysiek zijn medische posten in Unity en Jonglei aangevallen en verwoest. Hulporganisaties zijn gedwongen om hun staf te evacueren. Het Rode Kruis moest zijn basis verplaatsen van Kodok naar Oriny, waardoor medische hulp nog moeilijker te bereiken is geworden voor burgers.

Human Rights Watch is zeer bezorgd over de verslechterende situatie. De laatste maanden heeft de organisatie tientallen zaken gedocumenteerd van burgers die willekeurig werden gearresteerd, geslagen of gemarteld door onbekende strijders. Volgens Human Rights Watch lijkt het op eind 2013, toen regeringstroepen een spoor van geweld trokken door deze gebieden.

Zuid-Soedan werd onafhankelijk in 2011, na twee decennia oorlog tegen Soedan waarin 2,5 miljoen mensen omkwamen. Eind 2012 brak er echter een machtsstrijd uit tussen President Salva Kiir Mayardit en zijn toenmalige vice-president Riek Machar. In december 2013 brak er een burgeroorlog uit. In maart mislukten vredesbesprekingen in Ethiopië onder leiding van de Intergovernmental Authority on Development (IGAD). De VN Veiligheidsraad heeft daarop sancties afgekondigd en dreigt tegoeden te bevriezen van mensen die betrokken zijn bij het geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.