Ook illegale handel in neushoornproducten is sterk afgenomen

Stroperij van neushoorns neemt af

Pixabay

Sinds 2018 is er een dalende trend te merken in de stroperij van Afrikaanse neushoorns om hun hoorns. Ook de illegale handel in neushoornproducten is sterk afgenomen, meldt de Internationale Unie voor Natuurbescherming.

De stroperij van neushoorns in Afrika is gedaald van een piek van 5,3 procent van de totale populatie in 2015, tot 2,3 procent in 2021. Dat stelt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) vast in een nieuw rapport.

Het fenomeen vormt echter nog altijd een ‘acute bedreiging voor het voortbestaan van de iconische dieren’, aldus de onderzoekers. De dieren vallen ten prooi aan stropers omdat hun hoorns in Azië gegeerd zijn voor gebruik in traditionele geneeskunde of als vermeend afrodisiacum.

Kruger Park

Tussen 2018 en 2021 werden er volgens het rapport minstens 2707 neushoorns gestroopt in Afrika. Het gaat om zowel de ernstig bedreigde zwarte neushoorn als de witte neushoorn, die de status “Gevoelig” heeft op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten. 

De dieren vallen ten prooi aan stropers omdat hun hoorns in Azië gegeerd zijn voor gebruik in traditionele geneeskunde of als vermeend afrodisiacum.

Het leeuwendeel van de incidenten (90 procent) vond plaats in Zuid-Afrika. Vooral de witte neushoorns werden gestroopt in het bekende natuurreservaat Kruger Park. Het totale aantal witte neushoorns is in die periode met 12 procent afgenomen, terwijl de populatie van de zwarte neushoorn met 12 procent is toegenomen. 

Pandemie

Volgens het rapport zorgden beperkingen als gevolg van de coronapandemie ervoor dat verschillende Afrikaanse landen in 2020 veel lagere stroperijcijfers hadden vergeleken met voorgaande jaren. Toen de beperkingen werden opgeheven, registreerde een aantal overheden een toename van stroperij-activiteiten. Deze aantallen waren nog steeds lager dan de piek in 2015.

Naast een afname van stroperij blijkt uit de onderzoeksresultaten dat tussen 2018 en 2020 gemiddeld 575 tot 923 Afrikaanse neushoornhoorns op de illegale markt belandden, vergeleken met gemiddeld 2378 per jaar in 2016 en 2017. 

Het rapport onderzocht ook Aziatische neushoornpopulaties. De populaties van kwetsbare grotere eenhoornige neushoorns en de ernstig bedreigde Javaanse neushoorns blijken allebei sinds 2017 toegenomen. De populatie van de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn is in die periode echter met 13 procent per jaar afgenomen.

In Azië zijn er echter slechts 11 gevallen van stroperij vastgesteld. De afname heeft dus waarschijnlijk met andere factoren te maken. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift