"Subsidieer mobieltjes van arme vrouwen" (Stanford-studie)

Nieuws

"Subsidieer mobieltjes van arme vrouwen" (Stanford-studie)

Gagandeep Johar

04 december 2009

De Indiase regering moet de aankoop van een gsm door arme vrouwen subsidiëren. Het zou hun status verbeteren en het huiselijk geweld verminderen, zegt een rapport van de Amerikaanse Stanford-universiteit.

“Telefoonstellen versterken de positie van vrouwen omdat die er makkelijker sociale diensten mee kunnen bereiken”, zegt Dayoung Lee van de faculteit economie van Stanford. “Dankzij de privacy van een telefoongesprek kunnen vrouwen makkelijker huiselijk geweld rapporteren of diensten voor gezinsplanning consulteren.” Bovendien vereist een mobieltje “geen geletterdheid of andere gesofisticeerde vaardigheden die veel vrouwen niet hebben.”
Het rapport stelt voorts dat gsm’s vrouwen autonomer maken. Nilanju Dutta van het vrouwencentrum Jagori in New Delhi bevestigt dit. Jagori heeft onder meer een adviescentrum voor huiselijk geweld. Nilanju Dutta onderzocht de telefonische oproepen van de laatste vier maanden en stelde vast dat bijna de helft van mobiele toestellen komt.
“Mijn man slaat me geregeld”, zegt de dertigjarige Meena Padhan, die als huishoudhulp in een middenklassewijk van New Delhi werkt. “Mijn werkgeefster kreeg medelijden met mij en gaf me een oude gsm. Ze vertelde me in het bijzijn van mijn man dat, als hij haar ooit in problemen bracht, ik haar gewoon moest opbellen. Ik zeg niet dat mijn problemen verdwenen zijn maar ik krijg in elk geval minder slaag.”

Subsidie

In Zuid-Azië zijn er opvallend minder vrouwen met een gsm dan mannen. Vooral onderaan de samenleving is het verschil groot. Arme vrouwen kunnen dus veel minder gebruik maken van een telefoontoestel. Dat kan alleen verholpen worden door de overheid, zegt de studie. Die moet ervoor zorgen dat arme vrouwen goedkoop of gratis in het bezit komen van een toestel.
Dat gsm’s vrouwen nog meer mogelijkheden bieden, blijkt uit het succesverhaal van A Little World. Het bedrijf heeft in achtduizend Indiase dorpen servicepunten voor gsm-bankieren opgezet.
De meeste filialen worden door vrouwen gerund. Na een korte training krijgt iedereen een Nokia 6212-toestel met een biometrische scanner en printer voor de verwerking van banktransacties. “Vrouwen die onze filialen in de dorpen leiden, zijn echte zenuwcentra geworden”, zegt Anil Tuck van A Little World.