Supermarkt naast historische tempel

Nieuws

Supermarkt naast historische tempel

Diego Cevallos

05 september 2004

Een supermarkt bouwen naast een 1400 jaar oude piramide? In Teotihuacan, met zijn wereldberoemde tempels één van de mooiste plekken van Mexico, is het blijkbaar mogelijk. Wal-Mart bouwt er een supermarkt binnen de grenzen van de archeologische site. Unesco gaat onderzoeken hoe de Amerikaanse supermarktketen de Mexicaanse plaatselijke autoriteiten zo ver kreeg om een bouwvergunning af te leveren.

Teotihuacan was oorspronkelijk een religieuze citadel die bij het gloren van de christelijke beschaving werd gebouwd. De stad, op zijn hoogtepunt tussen het jaar 450 en 600, werd rond 700 verlaten om eeuwen later herontdekt te worden door de Azteken. Zij noemden het Tollan Teotihuacan, ‘Waar mensen goden worden’, omdat ze niet konden geloven dat de immense piramides door mensenhanden waren gemaakt.

De nieuwe vestiging van Wal-Mart, met 652 winkels één van de grootste spelers in Mexico, komt pal naast de piramide van de Zon en van de Maan en in het verlengde van de beroemde Dodenlaan. De supermarkt komt om op minder dan twee kolometer van het hart van de site, die op zijn hoogtepunt 3500 hectaren besloeg. De anderhalve hectare waar de Wal-Mart bouwt, maakt deel uit van de 500 hectaren die resteren van de oorspronkelijke stad. De rest van de site is overgenomen door stadjes als San Juan Teotihuacan, Santa María Coatlán, San Martín de las Pirámides en San Sebastián Xolapan. In totaal wonen daar al meer dan een half miljoen mensen.

Het bewijs dat in dit land alles mogelijk is, ook het absurde, zegt Lorenzo Trujillo, de voorzitter van het Burgerfront ter verdediging van de Teotihuacan Vallei, een drukkingsgroep van zo’n 100 lokale inwoners. Eind juli bezetten Trujullo en vijftig andere actievoerders de bouwwerf, maar zonder succes. De toekomstige supermarkt is intussen voor 80 procent voltooid. Wal-Mart heeft van de gemeentelijke autoriteiten een bouwvergunning gekregen en ook het Nationale Instituut voor Archeologie en Geschiedenis laat de bouw toe. Nochtans werden vlakbij dezelfde plaats op gerechtelijk bevel al eens twee illegale winkels afgebroken, in 1993 en in 1997.

Bij de graafwerken werd, afgezien van een kruik en een pijlpunt, niets van historische waarde gevonden, beweert Wal-Mart. Onzin, zegt Trujillo. Ik ben hier opgegroeid, en ik weet dat er in dit gebied meer onder de grond steekt dan dat.

De Nationale Raad voor Cultuur en Kunst, een overheidsdienst die over het cultureel erfgoed beslist, heeft aangekondigd dat het zal onderzoeken of Wal-Mart alle wettelijke bepalingen heeft gevolgd. Als dat niet het geval is, wordt de bouw stilgelegd. Ook UNESCO, de VN-organisatie die waakt over werelderfgoed, heeft beloofd dat het de zaak zou onderzoeken. (MM)