Swaziland is blij met overvloedige regen

Nieuws

Swaziland is blij met overvloedige regen

Mantoe Phakathi

01 februari 2011

In Zuid-Afrika heeft de hevige regen grote gebieden onder water gezet, en de vrees is dat het nog erger wordt. Maar in het naburige Swaziland zijn de inwoners blij dat ze eindelijk water zien in hun door droogte geteisterde gebied.

Twintig jaar lang hebben de inwoners van Siphofaneni en omgeving overleefd op voedselrantsoenen. Bij gebrek aan regen leverden hun gewassen nauwelijks graan op. Maar dit jaar kijkt landbouwer Elias Mamba erg uit naar de oogst op zijn 5 hectare grote perceel. “Ik vermoed dat we door de regen niet langer van voedselhulp afhankelijk zullen zijn. Tijdens de droogte konden we niets oogsten. Voor het eerst in de geschiedenis van dit land zullen we voedsel kunnen schenken aan andere landen.”

Mamba, die voorzitter is van een plaatselijke landbouwersvereniging, is ook in zijn nopjes omdat het Lubovane-reservoir voor het eerst sinds zijn voltooiing in 2008 tot aan de rand gevuld is. Het meer heeft zijn maximumcapaciteit van 160 miljoen kubieke meter water bereikt en nog steeds komt er water bij.
“De gemeenschap is naar de dam komen kijken en we zijn zeer optimistisch dat niet alleen de landbouw hier voordeel zal uit halen”, zegt Mamba.

Overstromingen

Het waterpeil staat zo hoog dat Swaziland Agriculture and Water Development Enterprises (Swade), het parastatale bedrijf dat de dam bouwde, vertegenwoordigers moest sturen naar de huizen die het dichtst bij de oever staan. “Ze bevinden zich boven de lijn tot waar water in het slechtste geval kan komen”, verzekert Gugulethu Hlophe, communicatiemanager van Swade. “Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen opdat de huizen rond het reservoir niet getroffen worden door overstromingen.”

Zodra het reservoir zijn maximumcapaciteit bereikt heeft, vloeit het water terug naar de rivier, zegt Arthur Belsey, directeur van het Lower Usuthu Small-holder Irrigation Project (Lusip).

Toerisme

Door de aanhoudende droogte vreesden Mamba en andere mensen uit de streek dat de Great Usuthu River, die drie kwart van het water levert aan het reservoir, en de Umhlathuzane River, die de rest aanvoert, zouden opdrogen. Het vullen van het reservoir kon de doodstreek betekenen voor de Usuthu, vreesden sceptici.

De Lubovane-dam werd gebouwd om de commerciële landbouw aan te zwengelen in deze door armoede getroffen gemeenschappen in het oosten van het land. De eerste fase van het project irrigeert al 1390 hectare suikerriet.

Er zitten ondertussen al vissen in het reservoir. Swade bestudeert of een toeristisch project mogelijk. “De dam is een vehikel om andere projecten die inkomsten genereren, op te starten, projecten die uiteraard bepaald worden door de gemeenschap”, zegt Belsey.

Hogeresolutiebeeld beschikbaar op http://ipsnews.net/pictures/20110131_LubovaneFills_MantoePhakathiIPS.jpg.