Syrische kinderen gedwongen aan het werk in Libanon

De meerderheid van de Syrische vluchtelingen in Libanon leeft onder de armoedegrens, en veel kinderen moeten werken om te overleven. Dat staat in een deze week gepubliceerd rapport van Freedom Fund, een organisatie die strijdt tegen hedendaagse slavernij.

  • Pixabay (CC0) Onderzoekers van Freedom Fund zeggen dat Libanese werkgevers vaak een voorkeur hebben voor kinderen, omdat die goedkoper en gehoorzamer zijn dan volwassenen. Pixabay (CC0)

Van jonge meisjes die knoflook pellen voor minder dan een dollar per dag tot tienerjongens die werken in garages, kinderarbeid is de norm geworden onder vluchtelingen in Libanon. Zo’n 70 procent van de Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon werkt, staat in het rapport Struggling to Survive.

In Libanon verblijven meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen, onder wie 400.000 kinderen tussen drie tot veertien jaar oud, volgens de Verenigde Naties (VN). Het overgrote deel van de vluchtelingen in Libanon leeft in armoede, omdat ze geen toestemming hebben om te werken. Zowel kinderen als volwassenen zijn daardoor kwetsbaar voor uitbuiting. Als ze aan het werk gaan, worden ze meestal zeer slecht betaald.

Dwangarbeid

Onderzoekers van Freedom Fund zeggen dat Libanese werkgevers vaak een voorkeur hebben voor kinderen, omdat die goedkoper en gehoorzamer zijn dan volwassenen. De kinderen worden ingezet in bijvoorbeeld restaurants, fabrieken en op bouwterreinen en boerderijen.

‘Zonder vastbesloten interventie zal de situatie alleen maar verslechteren voor honderdduizenden vluchtelingen die het risico lopen op uitbuiting’

Sommige kinderen werken om iets bij te verdienen voor hun gezin, maar volgens Freedom Fund is in veel gevallen ook sprake van dwangarbeid. Vluchtelingen leven in tentenkampen die vaak onder het gezag vallen van een shawish. Hij selecteert kinderen om te werken binnen het opvangkamp of stuurt ze naar werkgevers in de buurt. De shawish eigent zich vaak het loon van de kinderen toe, als compensatie voor de kosten voor hun levensonderhoud. Experts noemen het bijna onmogelijk voor de ouders om een verzoek van de shawish te weigeren.

‘Zonder vastbesloten interventie zal de situatie alleen maar verslechteren voor honderdduizenden vluchtelingen die het risico lopen op uitbuiting’, zegt Nick Grono, hoofd van Freedom Fund. De groep doet een beroep op de Libanese autoriteiten om de regels aan te passen, zodat volwassen vluchtelingen legaal kunnen werken.

De Libanese economie heeft te lijden onder de toestroom van vluchtelingen. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011, stegen de armoede en werkloosheid in het buurland. In 2015 maakte Libanon een einde aan het “open deur-beleid” dat Syrische vluchtelingen toestond om zonder visum het land binnen te komen. Ook werd een verblijfsvergoeding ingevoerd, en kregen vluchtelingen een verbod om te werken in Libanon. Wie zich daar niet aan houdt, kan het land worden uitgezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.