Syrische oorlog doet kinderarbeid enorm groeien

De Syrische oorlog heeft niet alleen tienduizenden doden en gewonden gemaakt. Er zijn nog andere, vergeten slachtoffers. Een nieuw rapport waarschuwt voor de enorme stijging van de kinderarbeid.

  • UNHCR Photo Unit (CC BY-NC 2.0) Mahmoud, een jonge Syrische vluchteling, maakt vis schoon in een winkel in El Akbiya, Libanon. UNHCR Photo Unit (CC BY-NC 2.0)

Wat in 2011 begon als een confrontatie tussen prodemocratische activisten en de gevestigde dictatuur van president Bashar al-Assad groeide uit tot een bittere burgeroorlog waarin vier verschillende gewapende groeperingen betrokken zijn en die tal van andere landen in de regio heeft doen wankelen.

Miljoenen Syriërs balanceren op de rand van de hongerdood en, op de Palestijnen na, is er geen grotere groep mensen op de vlucht dan de Syriërs.

Zware prijs

Maar de oorlog heeft nog slachtoffers gemaakt, die veel minder vaak de krantenkoppen halen. Het VN-Kinderfonds (Unicef) en de ngo Save the Children brachten zopas een rapport uit over de enorme stijging van kinderarbeid in de hele regio.

In een persbericht dat vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman werd verstuurd, waarschuwen de agentschappen dat ‘de kinderen van Syrië een zware prijs betalen voor het falen van de wereld om een einde te maken aan het conflict.’

Het rapport stelt dat in Syrië in meer dan driekwart van de ondervraagde gezinnen de kinderen bijdragen aan het gezinsinkomen. In Jordanië zijn meer dan de helft van de kinderen van Syrische vluchtelingen mede- of enige kostwinner voor hun gezin, en in sommige delen van Libanon werden kinderen van zes jaar oud gesignaleerd die moesten werken.

‘De meest kwetsbare van alle werkende kinderen zijn zij die betrokken zijn in het gewapende conflict, in illegale activiteiten zoals de georganiseerde bedelarij of kinderhandel, of slachtoffers van seksuele uitbuiting’, staat te lezen in het bericht.

Spooksteden

Voor het uitbreken van de oorlog werd Syrië beschouwd als een middeninkomensland dat zijn inwoners een behoorlijke levensstandaard kon bieden. Meer dan 90 procent van de mensen was er geletterd.

Vier op de vijf Syriërs leven onder de armoedegrens.

Vier op de vijf Syriërs leven onder de armoedegrens, 7,6 miljoen mensen zijn op de vlucht. Volgens gegevens van het VN-Vluchtelingenagentschap zijn 3,3 miljoen mensen het land ontvlucht. Zij wonen in kampen of geïmproviseerde schuilplaatsen in de buurlanden.

Hele steden en dorpen zijn gereduceerd tot spooksteden waardoor bedrijven en industrieën instortten en de werkloosheid gestegen is van 14,9 procent in 2011 naar 57,7 procent vandaag.

Volgens experts komt het dan ook niet als een verrassing dat steeds meer kinderen de kostwinnaar worden in de hoop hun families in leven te houden.

Volgens het rapport gaan momenteel 2,7 miljoen Syrische kinderen niet naar school.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift