Syrische oorlog verdeelt dorpen in Oost-Libanon

Nieuws

Syrische oorlog verdeelt dorpen in Oost-Libanon

Syrische oorlog verdeelt dorpen in Oost-Libanon
Syrische oorlog verdeelt dorpen in Oost-Libanon

IPS

19 juli 2014

De gevechten tussen Hezbollah en Syrische rebellen wakkeren de spanningen aan tussen dorpen in Oost-Libanon. Het ene dorp steunt de opstand tegen de Syrische president Assad, het andere net niet. De grensstreek raakt op die manier helemaal verwikkeld in de Syrische oorlog.

Syrische vluchtelingen in de heuvels rondom de Libanese grensstad Arsal

Syrische vluchtelingen in de heuvels rondom de Libanese grensstad Arsal

Reuters

Het overwegend soennitische dorp Arsal ligt aan de voet van het ruwe Qalamoun-gebergte in het oosten van Libanon, niet ver van de Syrische grens. De regio staat historisch bekend als een smokkelroute tussen Syrië en Libanon.

Sinds het begin van de Syrische revolutie raken de inwoners van Arsal steeds verder vervreemd van hun buren uit Bekaa, waar de meerderheid sjiiet is. Arsal sympathiseert grotendeels met de soennitische opstand tegen de Syrische president Assad, terwijl de sjiieten van Bekaa de Libanese Hezbollah-beweging steunen, die momenteel meevecht met Syrische regeringstroepen.

Bolwerk van Hezbollah

In maart kwam de Qalamoun-streek in de handen van Hezbollah en de troepen van Assad. Maar aan de Syrische kant van het gebergte zijn opnieuw gevechten uitgebroken, die nu ook Arsal meesleuren in de strijd. “De overheersing van Syrische opstandelingen over het dorp is een onvermijdbare realiteit geworden”, zegt een Libanese legerofficier die liever anoniem blijft.

De voorbije week kwamen zeven leden van Hezbollah om en raakten 31 andere gewond, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Ze stierven in een hinderlaag, in de heuvels boven Arsal.

“De Syrisch-Libanese grens is een zwakke plek voor Hezbollah’s bolwerk”, zegt professor Hilal Khashan van de Amerikaanse Universiteit van Beirut. “Van daaruit kan Hezbollah toezicht houden op Bekaa en de stad Baalbeck, waar Hezbollah ontstond. Rebellen gebruiken Arsal om Hezbollah aan te vallen, maar Hezbollah is vastberaden om de regio opnieuw in te nemen, koste wat kost”.

Zesduizend Syrische strijders zouden ondergedoken zijn in Arsal. Geschat wordt dat honderden militanten van de oppositie zich schuilhouden in de heuvels en grotten boven het dorp. De aardewegen die Arsal verbinden met de bergtoppen van Bekaa worden door de inwoners ook gebruikt om hulp, benzine en levensmiddelen te leveren aan de opstandelingen.

Hoge prijs

Ahmad Fleety, waarnemend burgemeester van Arsal, erkent dat het dorp een hoge prijs betaalt voor zijn steun aan de Syrische revolutie. “Confrontaties tussen Hezbollah en Syrische rebellen hebben de spanningen tussen lokale inwoners en hun buren doen toenemen, en elk incident heeft een weerslag op het dorp”, zegt hij.

De grimmige realiteit van Arsal wordt nog versterkt door de isolatie van het dorp. Een smalle asfaltweg verbindt het met de rest van de Bekaavallei, en van daaruit verder naar de hoofdstad Beirut. Regelmatig vliegen er Syrische gevechtsvliegtuigen over, die raketten afvuren op het dorp en de bergtoppen errond. Deze week veroorzaakte een luchtaanval nog zeven gewonden in Arsal.

Van de Libanese regering komt er zelden een reactie. “Ersal is een afgelegen streek die genegeerd wordt door de overheid. Dat verklaart deels het toenemende extremisme”, zegt Khashan. “Als de inwoners van Arsal zich verbonden voelden met de Libanese staat, zouden ze de Syrische rebellen niet zo sterk steunen.”

Ook de aanwezigheid van meer dan 120.000 Syrische vluchtelingen – driemaal de lokale bevolking – maakt de relaties tussen de staat en andere dorpen er niet beter op. “De bevolking van Arsal heeft ervoor gekozen de Syrische revolutie te steunen. Ze zullen niet opgeven”, aldus lokale activist Abu Mohamad Oueid.