Taiwan en China zetten zich schrap voor superstorm

Nieuws

Taiwan en China zetten zich schrap voor superstorm

Joren Gettemans

07 augustus 2009

Terwijl de typhoon Morakot boven de oceaan volop aan kracht wint, zet hij koers naar Taiwan en het Oosten van China. De storm is de voorbije dagen volgens Amerikaanse satellietbeelden al verdubbeld in omvang.

“De kijkhoek van onze satelliet beslaat ongeveer 1.700 kilometer, en Morakot lijkt bijna zo groot in diameter”, zegt Ed Olsen van de NASA. “Op 4 augustus was Morakot nog maar half zo groot, ongeveer 850 kilometer in diameter”.

De typhoon bevindt zich op ongeveer 165 zeemijl ten zuidoosten van de Taiwanese hoofdstad Taipei en rukt met 14 knopen gestaag naar het westen. Volgens het Centrale Weersbureau van Taiwan is de orkaan nu nog categorie 1, met windsnelheden tot 150 per uur, maar zal uitgegroeid zijn tot een categorie 2 orkaan op het moment dat hij Taiwan bereikt. Het land mag zich verwachten aan intense regenval en vernietigende windsnelheden.

De Taiwanese premier Liu Chao-shiuan heeft de hulpdiensten bevolen om de volgende 24 uur in de hoogste staat van paraatheid te blijven. De kustwacht heeft strandtoeristen de raad gegeven om hogere grond op te zoeken.

De typhoon volgt op een periode van grote droogte en vermijdt dat de inwoners water moeten rantsoeneren, maar tegelijk zullen nieuwe problemen opduiken, zoals modderstromen en overstromingen.

China

Ook voor de Chinese kust zijn een kleine duizend toeristen geëvacueerd uit het natuurreservaat op de Nanji Eilanden. De Chinese overheid verwacht de storm iets later dit weekend. Volgens de staatsmedia zijn in de provincie Fujian bijna 8,4 miljoen sms-jes verstuurd om de bevolking te waarschuwen voor de naderende typhoon. Meer dan vijfduizend mensen zijn al geëvacueerd toen golven tot zes meter hoog op de kust insloegen. Weervoorspellers denken dat de golven tot negen meter kunnen aanzwellen.

Morakot is al de achtste dit jaar in de regio. De laatste storm, Goni, zorgde voor dodelijke landverschuivingen in de Filipijnen eerder deze week en vernielde 732 huizen in de Chinese provincie Guangdong. “De twee stormen kunnen elkaar beïnvloeden”, zegt Wang Zhenming van het Provinciaal Meteorologisch Station Zhejiang. “Daardoor is de route van Morakot niet helemaal voorspelbaar.” Wang vreest dat Morakot zal blijven groeien en een supertyphoon kan worden.