Al meer dan honderd gewonden bij protesten in Taipei

Nieuws

Al meer dan honderd gewonden bij protesten in Taipei

Al meer dan honderd gewonden bij protesten in Taipei
Al meer dan honderd gewonden bij protesten in Taipei

Joke D'Hooghe

24 maart 2014

Bij protesten tegen president Ma Ying-jeou’s beleid, dat de economische banden met China wil aanhalen, vielen in Taipei ondertussen al 137 gewonden en werden 61 personen gearresteerd. Zondagavond bestormden tegenstanders het hoofdkwartier van het Taiwanese kabinet nadat Ma hun eisen verwierp. Ze bezetten sinds dinsdagavond 18 maart al het parlement, tweehonderd meter verderop. Maandagochtend gebruikte de politie waterkanonnen om de manifestanten uit het hoofdkantoor te verwijderen. Sommigen gingen terug naar het parlement, waar de protesten nog steeds doorgaan.

Zowel studenten, leden van de Democratische Progressieve Partij (DPP) als van de Taiwan Solidarity Union nemen deel aan de protesten. Dinsdag al stroomden actievoerders, vooral studenten, toe aan het parlement: media spraken toen van tweehonderd manifestanten die in het gebouw zelf geraakten, en de deuren barricadeerden met meubels.

Meer dan duizend betogers arriveerden intussen aan de poorten, maar de politie slaagt er niet in tot in de plenaire vergaderzaal te geraken. Volgens het Taiwanese The China Post kwam de oproep voor de bezetting van het parlement oorspronkelijk van DPP’s voorzitter Su Tseng-chang.

Aanleiding van deze gebeurtenissen is de beslissing van de Chinese Nationalistische Partij Kuomintang (KMT) om terug te komen op een herziening van de Cross-Straits Services Trade Agreement (CSSTA).

‘Deze overeenkomst  is te belangrijk voor de economie van Taiwan - ze zal ondanks de protesten toch worden aangenomen,’ citeert Reuters Lu Ya-li, professor politieke wetenschappen aan Taipei’s Universiteit voor Chinese Cultuur.  Zondag verdedigde Ma nog de overeenkomst, wat de woede onder de actievoerders aanwakkerde.

Herzieningsperiode van “executive order” licht DPP het voetje

De overeenkomst werd zowel door China als Taiwan ondertekend in juni 2013, volgens The China Post een achterkamer deal, maar was nog niet geratificeerd door het Taiwanese parlement. De KMT controleert 65 zetels van de 113 in het Taiwanese parlement,  dus de goedkeuring van het wetsvoorstel leek een uitgemaakte zaak.

Maar de DPP veroorzaakte vertraging, en ook voortdurende ruzie tussen Ma en Chang Ching-chung zorgde voor uitstel van ratificatie.

Chang is parlementslid van KMT en tegelijkertijd de voorzitter van de Interne Administratieve Commissie die maandag eenzijdig aankondigde dat de herziening van de overeenkomst is gesloten. Hierdoor wordt deze automatisch  aan de plenaire vergadering verzonden voor een stemming.

Direct na de start van de vergadering maandag verklaarde Chang al dat het wetsvoorstel een “executive order” is: de herzieningsperiode hiervoor bedraagt drie maanden, die dus is overschreden.

‘Herroep de overeenkomst, bescherm de democratie’

‘Deze handelsovereenkomst mag niet worden goedgekeurd zonder zorgvuldige afweging en toetsing in het parlement,’ citeerde het persbureau AFP een studentenleider. De demonstranten en DPP eisen dat het voorstel terug naar de fase gaat waarin de commissie het stap voor stap evalueert.

Volgens de pro-Taiwanese Taipei Times zouden de demonstranten de zaal blijven bezetten tot vrijdag, wanneer de volgende zitting van het parlement plaats moest vinden. Ze volgen experten die zeggen dat deze overeenkomst met China de economie van Taiwan schaadt. Zo maakt Peking het land kwetsbaar, en is het mogelijk Taiwan terug te controleren na 65 jaar.

Het Taiwanese mediaproject Ketagalan Media vertaalde een persverklaring van KMT waarin parlementslid Chang Ching-chung waarschuwt dat de gevaren van de deal worden opgeblazen door de oppositie, met het oog op de verkiezingen later dit jaar. Het DPP heeft volgens hem het herzieningsproces opzettelijk verstoord en burgers aangezet tot illegale activiteiten.

Maandag verklaarde de eerste minister Jiang Yi-huah op een internationale persconferentie dat de regering nooit de mogelijkheid van een debat over pro en contra’s van de overeenkomst heeft uitgesloten.

Daarnaast spreekt hij zijn diepe spijt over de protesten uit, en is hij bereid met vertegenwoordigers van ”the Sunflower Movement“ te overleggen. Maar dan moeten ze klaarheid scheppen over hun eisen omtrent de 24 artikels in de overeenkomst, en stoppen de economische stabiliteit te bedreigen door op te roepen tot algemene stakingen in de hoofdstad.

Pro-Chinese Ma

China zou volgens de overeenkomst toestaan ​​aan Taiwanese bedrijven om online winkels in te voeren, medische zorg, vervoer, toerisme en andere diensten op het vasteland aan te bieden, terwijl Taiwan het mogelijk zou maken voor het vasteland om uitgeverijen, theaters, mortuaria en medische voorzieningen op het eiland te vestigen.

Sinds Ma’s verkiezing in 2008, probeerde China voortdurend de maatregel door te drukken.  Op die manier wil het vasteland de economische integratie van het eiland nog meer bevorderen, dat zichzelf sinds 1949 als een de facto soevereine staat beschouwt.

In 2010 implementeerden de twee al een gedeeltelijke vrijhandelsovereenkomst, waardoor tarieven van verschillende goederen aanzienlijk daalden.

In februari hield Wang Yu-chi, topambtenaar van de adviesraad voor Chinese vastelandzaken, de eerste politieke onderhandelingen.