Taliban staan tegenover zwaar verzwakte politie in Pakistan

Nieuws

Taliban staan tegenover zwaar verzwakte politie in Pakistan

Ashfaq Yusufzai

08 december 2012

De Taliban voeren een meedogenloze campagne tegen de Pakistaanse politie, die in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa weinig kracht meer tegen de extremisten kan opbrengen.

“Talibanmilitanten hebben het wereldrecord wreedheid gebroken. Ze hebben soldaten en gewone mensen afgeslacht met messen en hun hoofden in het openbaar laten zien, als boodschap voor de politie dat ze niet bestreden moeten worden”, zegt een politie-inspecteur in de oude stad van Peshawar in noord-Pakistan.

Zesduizend doden

Sinds 2008 hebben militanten 1962 terroristische daden gepleegd in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, aan de grens met Afghanistan. Daarbij zijn 6200 mensen omgekomen en meer dan 9000 anderen verwond, blijkt uit een rapport van de provincie. In 146 van de gevallen ging het om zelfmoordaanslagen. Daarbij zijn 826 politieagenten, 222 agenten van het paramilitaire grenskorps en 300 soldaten gedood. Terroristen hebben daarnaast 300 internetcafé’s en cd-winkels, 325 scholen en 100 elektriciteitsstations vernietigd.

“De politie is minder bewapend dan militanten, die raketwerpers, bommen en handgranaten hebben”, zegt politie-inspecteur Jawad Ali. De bruutheid heeft de veiligheidstroepen zo gedemoraliseerd dat de meeste politiebureaus en checkpoints ‘s nachts op slot zitten.

Zo veel personeel probeert op ziekteverlof te gaan dat de regering nu heeft laten weten dat verlof alleen toegestaan is in geval van overmacht. “We hebben 450 verzoeken gekregen van agenten die met ziekteverlof wilden”, zegt dokter Wasan Khan van het politieziekenhuis. “Vijftien van hen waren ziek. De rest wilde alleen een doktersverklaring om niet te hoeven werken.”

Zo’n 1400 paramilitairen van het grenskorps, een politiemacht van 50.000 man, zijn twee jaar geleden ontslagen toen ze niet wilden deelnemen aan een anti-Talibanoperatie in de buitenwijken van Peshawar.

Onthoofd

De regering is een campagne begonnen om het moreel op te vijzelen. “Sterven in de strijd tegen de vijand betekent martelaarschap”, zegt inspecteur Jawad Ali. “Ze moeten zich in geen enkele omstandigheid overgeven aan de militanten. Dat hebben ze vaak wel gedaan en dat heeft de aanvallers alleen maar meer versterkt.” Soldaten die zich hebben overgegeven, zijn soms alsnog onthoofd.

In oktober zijn zes agenten en een commissaris afgeslacht bij een wachtpost nabij Peshawar. Het hoofd van de commissaris werd de volgende dag gevonden op een lokale markt. In november zijn op de Qissakhwanimarkt in Peshawar zeven agenten omgekomen bij een zelfmoordaanslag. “Alle aanvallen zijn bedoeld om de politie en veiligheidstroepen schrik aan te jagen, zodat ze ophouden de mensen te verdedigen”, zegt politieagent Abdullah Shah. “Hen onthoofden is een strategie om angst te zaaien in de gelederen.”

De provinciale regering heeft 23 miljard roepies (185 miljoen euro) bestemd voor de politie om nieuwe wapens en faciliteiten aan te schaffen. “We hebben nu 90.000 politieagenten in de provincie, vergeleken met 35.000 toen we in 2008 aan de macht kwamen”, zegt Mian Iftikhar Hussain, minister van informatie van de provincie. “We geven ook stukken land en contant geld aan de families van de politieagenten die omkomen door de militanten.”

Ook de Verenigde Staten hebben voor 17 miljoen dollar (14 miljoen euro) aan materieel gegeven om de politie te helpen in de strijd tegen de Taliban.