Taliban voert gecoördineerde aanval op Kaboel uit [update]

Nieuws

Taliban voert gecoördineerde aanval op Kaboel uit [update]

Taliban voert gecoördineerde aanval op Kaboel uit [update]
Taliban voert gecoördineerde aanval op Kaboel uit [update]

Jens Vancaeneghem, Eline Gordts

18 januari 2010

Maandagochtend vielen schutters en zelfmoordcommando’s van de Taliban verschillende regerings- en burgerdoelwitten aan in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het gaat om de ergste aanval in bijna een jaar.

Een reeks bommen en intense vuurgevechten tussen Talibanstrijders en Afghaanse politie- en veiligheidstroepen teisterden het politieke en commerciële hart van Kaboel. Vijf personen werden gedood, onder wie één burger, en meer dan dertig raakten gewond.
‘De doelwitten zijn het presidentiële paleis, de ministeries van financiën, justitie en mijnen, en de centrale bank’, zei een woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Mujahid, aan het persagentschap AFP. Twintig Talibanstrijders zouden hebben deelgenomen aan de aanval.
Rond tien uur deze ochtend drong een zelfmoordterrorist binnen in de Afghaanse centrale bank. Toen hij werd tegengehouden door de veiligheidsdiensten,  bracht hij zijn bommenmantel tot ontploffing op het plein voor de bank.
Enkele ogenblikken later ontplofte een tweede bom nabij het ministerie voor onderwijs. Daarop ontstond een hevig vuurgevecht tussen Talibanstrijders en de veiligheidsdiensten in de straten rond het presidentieel paleis. 
Naarmate de Afghaanse politie de aanval terugdrong, verscholen Talibanstrijders zich in nabijgelegen gebouwen.
In het populaire Faroshga winkelcentrum werd urenlang gevochten, tot een zelfmoordterrorist zich in het gebouw tot ontploffing bracht. Ook het vijfsterrenhotel Serena - waar vele buitenlanders verblijven- lag onder vuur.  
Na drie uur van gevechten zei Afghaans president Karzai dat leger en politie opnieuw de controle hadden verworven over de stad. Ooggetuigen meldden echter dat nog een hele tijd schoten waren te horen.

Gecoördineerde aanval

Volgens al-Jazeera producent Qais Azimy, was het de meest gecoördineerde aanval in Kaboel sinds 2001. In ieder geval gaat het om de ergste aanval in bijna een jaar. In februari vorig jaar lanceerden de Taliban een gelijkaardig offensief tegen regeringsgebouwen.
David Chateer, correspondent van al-Jazeera in Kaboel, zei dat in de hoofdstad al een tijdje geruchten rondgingen over een op til zijnde aanval. Onder meer de diefstal van zes gepanserde voertuigen even voor de aanslag, voedden speculaties over een mogelijk offensief. 
‘Het schijnbare gemak waarmee militanten in het hart van Kaboel toeslaan, onderlijnt de uitdagingen waarvoor president Hamid Karzai staat,’ zei Reuters.
Afghaans parlementslid Mir Ahmed Joyenda ziet het anders: ‘Deze aanval betekent niet dat de Taliban sterk staan. Dat ze geen militaire doelwitten aanvallen, maar het Afghaanse volk, betekent dat ze zwak zijn’, legde hij uit aan Al Jazeera.
De NAVO-strijdmacht in Afghanistan zei dat ‘we nauw samenwerken met onze Afghaanse partners om de situatie agressief te bedwingen’.
Nieuwe regering
Tijdens het offensief was Karzai leden van de nieuwe regering aan het beëdigen, die werd gevormd na de verkiezingen in augustus vorig jaar.
Azimy zei dat de aanval de geloofwaardigheid van Karzai’s autoriteit en de militaire strategie van de VS in Afghanistan in vraag stelt. Obama wil de militaire aanwezigheid van de VS in Afghanistan versterken met 30.000 troepen.
Een Taliban woordvoerder zei in een interview met de New York Times dat ‘de aanslag een antwoord was op Amerikaanse en Afghaanse voorstellen om zich met de Taliban te “verzoenen” en Talibanstrijders te “herintegreren” in de samenleving.’ Eind januari vindt in London een conferentie over Afghanistan plaats.