Tamilgroep vervangt hete tenten door lokaal alternatief

Nieuws

Tamilgroep vervangt hete tenten door lokaal alternatief

Marwaan Macan-Markar

17 februari 2005

Het wordt elke dag heter in Sri Lanka en het lijkt wel een sauna in de tenten die voor de tsunami-slachtoffers werden opgericht. Een Tamilgroep bouwt daarom met zoveel mogelijk lokaal materiaal shelters die leefbaarder zijn. Ze hopen daarmee ook te scoren in de strijd met de Srilankaanse overheid over wie het best hulp biedt aan de tsunami-slachtoffers.

In het vissersdorpje Vaththirayan staan er al vijfentwintig in de steigers: shelters met aluminiumpalen, een dak van palmbladeren en muren van cementblokken en dunne lakens. En vooral: ventilatie aan het dak die de hitte laat ontsnappen. Deze zullen comfortabeler zijn dan dat daar, zegt bouwleider Thurai Chandrakumar. Hij wijst naar de witte tenten verderop die een agentschap van de Verenigde Naties leverde voor de honderden mensen die in dit dorp tijdens de tsunami hun huis verloren.

De dorpelingen in de tenten zijn blij met het vooruitzicht. In de tenten wordt het erg heet en er is geen lucht, zegt Sivakumar Saritha, een moeder van 22 uit het dorp wiens huis werd verpletterd. Overdag kan ik het daar niet uithouden.

De alternatieve shelters zijn een initiatief van een groep Tamils die in het buitenland wonen samen met de Tamils Rehabilitation Organisation (TRO), de grootste niet-gouvernementele organisatie in het gebied dat de Tamiltijgers onder controle hebben. De Westerse landen die na de tsunami hulp leverden hadden een snel-snel mentaliteit toen ze deze tenten brachten, zegt een zestigjarige ingenieur uit Londen die de nieuwe shelters mee ontwierp. Het was een snelle oplossing die niet tegemoetkwam aan de noden van de lokale bevolking. Het materiaal van de shelters kunnen de mensen bovendien meenemen als de tijd daar is om hun eigen huizen weer op te bouwen.

In totaal moeten in Vaththirayan driehonderd van dit soort shelters komen. Het TRO-hoofdkwartier in Kilinochi, de belangrijkste stad in het door de rebellen gecontroleerde noorden van het eiland, heeft plannen om er in het totaal meer dan 10.000 neer te poten. Dit maakt deel uit van onze inspanningen om de mensen te helpen bij de heropbouw na de tsunami, zegt Lawrence Christy, het hoofd van de planningsafdeling van TRO en voormalig lid van de Tamilrebellen. Het zal een stap in de richting van een normaal leven zijn.

Christy geeft wel toe dat zijn organisatie niet tegemoet kan komen aan de noden van alle 450.000 mensen die door de tsunami in het oosten en het noorden ontheemd zijn. Maar dat kan het enthousiasme niet temperen, want zelfs een bescheiden succes voor de tsunamislachtoffers heeft op politiek vlak belangrijke implicaties. De mensen van de TRO, en bij uitbreiding de Tamiltijgers, willen demonstreren hoe efficiënt ze de crisis aanpakken. Ze concurreren met de Srilankaanse overheid over de vraag wie dat het beste doet. Begin deze maand gaf een hooggeplaatst regeringslid toe dat de overheid de tsunami-slachtoffers in de steek had gelaten, omdat 70 procent van de ontheemde mensen nog altijd op hulp wachten. Het vissersdorp waar Chandrakumar en zijn 11 bouwvakkers onder de blakerende zon shelters bouwen, ligt in het centrum van deze strijd. (ADR)