Tamiltijgers zetten kindsoldaten in

Nieuws

Tamiltijgers zetten kindsoldaten in

Bram Brusselmans

27 april 2009

Kinderen, vaak niet ouder dan 12 jaar, worden door de Tamiltijgers ingezet als soldaten in hun strijd tegen de regeringstroepen op Sri Lanka. Dat meldde de VN zondag. De melding kwam er op dezelfde dag als de eenzijdige wapenstilstand van de Tamiltijgers.

De kinderen worden met geweld gerecruteerd onder de burgerbevolking. Een van de kinderen is de 16-jarige dochter van een VN-gezant die zich bevond in de smalle strook die nog door de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) wordt bezet.
Gordon Weiss, woordvoerder van de VN in Sri Lanka, zei aan de Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian dat er verschillende meldingen waren van confrontaties tussen Tamiltroepen en families op de stranden. De families die probeerden hun kinderen te beschermen, werden geslagen of neergeschoten.
“Ze nemen kinderen mee van vaak niet ouder dan 12 jaar, geven hen een machinegeweer en sturen heb naar het front. Daarna wordt niets meer van hen vernomen”, aldus Weiss. De kinderen in het gebied krijgen tegenwoordig gevechtstrainingen op school. De 16-jarige dochter van de VN-gezant is er ondertussen in geslaagd om te ontsnappen.

G8

De Sri Lankaanse overheid stelde dat ongeveer 200.000 inwoners weggevlucht zijn uit de zone. Ze bevinden zich nu in opvangkampen die ze opgezet hebben buiten de no-fire zone. VN-bronnen zeiden zondag, dat ondanks de exodus, 150 000 mensen zich nog steeds in de no-fire zone bevonden, waaronder vele kinderen.
In een verklaring op zondag vroegen de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8-landen aan beide partijen om acties te ondernemen om verdere verliezen van burgers te voorkomen. Volgens officiële cijfers van de VN, zijn al minstens 2000 mensen omgekomen tijdens gevechten in de laatste maand alleen al. Zaterdag hebben twee gezanten van de VN bevestigd, dat de dodentol onder de burgerbevolking sinds 20 januari oploopt tot 6500 doden. Duizenden raakten gewond.

Wapenstilstand

De Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) hebben eveneens op zondag een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd op hun website. Met dit bestand zeggen ze te willen ingaan op de verschillende internationale oproepen tot stopzetting van het geweld. De beslissing heeft ook te maken heeft met de zware humanitaire crisis in het gebied, zo meldt hun website.
De regering van Sri Lanka lijkt echter niet in te gaan op de eenzijdige wapenstilstand. Volgens hen is het een zoveelste propagandamiddel van de Tamils.