Tarun Tejpal verlaat Tehelka wegens aanranding

Nieuws

Tarun Tejpal verlaat Tehelka wegens aanranding

Tarun Tejpal verlaat Tehelka wegens aanranding
Tarun Tejpal verlaat Tehelka wegens aanranding

MO* publiceerde in het novembernummer een portret van de Indiase auteur en mediamaker Tarun Tejpal. Hij zou ook de centrale gast geweest zijn van het debat over kritische journalistiek deze week in Gent, maar zegde af "wegens familiale redenen". Vandaag blijkt dat hij aangeklaagd wordt wegens aanranding. Tejpal geeft dat toe.

Tarun Tejpal is op de eerste plaats gekend als de initiatiefnemer en hoofdredacteur van Tehelka, een magazine en nieuwssite die vooral gekend zijn omwille van hun onderzoeksjournalistiek . Op 21 november lekte het nieuws uit dat hij eerder deze maand een journaliste van zijn blad tweemaal aangerand zou hebben in een hotel in Goa.

Tejpal erkent de feiten en schreef een brief waarin hij zich verontschuldigt en aankondigt zes maanden uit zijn functies bij Tehelka te stappen om de schade voor het blad te beperken. Verschillende activisten voor vrouwenrechten laten meteen weten dat dat onvoldoende is. ‘Sinds wanneer is zes maanden vakantie voldoende om een misdaad goed te maken’, vraagt iemand zich af. Anderen wijzen erop dat dit soort zaken via juridische weg behandeld moeten worden, niet door vrome brieven te schrijven.

De betrokken journaliste heeft zelf nog geen klacht neergelegd bij de politie, maar die kan gezien de feiten op eigen initiatief een procedure opstarten. De deelstaatregering van Goa heeft daartoe intussen de opdracht gegeven. Intussen is er ook controverse over de vraag of de journaliste tevreden is met de manier waarop binnen Tehelka op de feiten gereageerd werd. Volgens de nieuwszender NDTV en vrouwenorganisaties is dat niet het geval, volgens de hoofdredactie wel.