Tasmanië draait bescherming wouden terug

De Tasmaanse overheid maakt houtkap opnieuw mogelijk in 400.000 hectare oerbos. De bescherming van de de wouden zou volgens de nieuwe regering teveel banen kosten.

Robert Young (CC BY.0)

Milieuorganisaties hekelen de nieuwe beslissing en wijzen erop dat de toeristische sector goed is voor 15 procent van de banen in het land, tegenover 1 procent voor de houtsector.

Het Tasmaanse parlement maakte met een stemming een einde aan de zogenaamde ‘peace deal’ die vier jaar geleden werd gesloten onder de vorige regering en een einde maakte aan meer dan drie decennia strijd tussen milieubeschermers en houtbedrijven. De overeenkomst beschermde de bossen in ruil voor compensatie voor de houtsector.

400.000 hectare ongerept bos komt opnieuw vrij voor grootschalige houtkap.

Grootschalige houtkap

Met het terugdraaien van de maatregel komt 400.000 hectare ongerept bos opnieuw vrij voor grootschalige houtkap in de komende zes jaar. Nog eens meer dan een miljoen hectare woud wordt opengesteld voor gespecialiseerde houtbedrijven.

Volgens de nieuwe regering kostte de afspraak te veel banen. ‘Meer dan dertig jaar lang hebben milieubeschermers, met de hulp van Labour en de Groenen steeds meer hectaren productief woud opgesloten. Ze vernietigden zo bedrijven en banen, lokale gemeenschappen en inkomens’, zegt premier Will Hodgman. ‘We maakten tijdens de verkiezingen duidelijk dat het genoeg is, en dat we de deal zouden opblazen.’

Toerisme

Milieuorganisaties hekelen de nieuwe beslissing en wijzen erop dat de toeristische sector goed is voor 15 procent van de banen in het land, tegenover 1 procent voor de houtsector. ‘Dit is een donkere dag voor de Tasmaanse democratie, een donkere dag voor onze wouden, en een donkere dag voor enige hoop op een leefbare herstructurering van de houtindustrie’, zegt Kim Booth, leider van de Groenen in de krant The Examiner.

Gevreesd wordt dat met het einde van de deal ook de harde protestacties opnieuw zullen beginnen, ook al heeft de regering bijzonder strenge antiprotestwetten opgesteld die specifiek gericht zijn tegen groene activisten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.