TBC genetisch gevarieerder dan gedacht

Nieuws

TBC genetisch gevarieerder dan gedacht

Rosemary Okello

05 januari 2009

Uit nieuw onderzoek naar de groeiende resistentie van tuberculose tegen de bestaande geneesmiddelen, blijkt dat de ziekte genetisch gevarieerder is dan tot nog toe werd aangenomen.

De onderzoekers bestudeerden 99 menselijke en negen dierlijke varianten van “Mycobacterium tuberculosis”, de oorzaak van tuberculose. De genetische variatie binnen de menselijke varianten bleek veel groter dan binnen de dierlijke vormen en sprak te heersende theorie tegen dat alle menselijke varianten grotendeels gelijkaardig zijn.

De studie, gepubliceerd in de Public Library of Science Biology, besluit dat er twee grote groepen te onderscheiden zijn ziektevarianten: “oude” varianten die enkel in West-Afrika en langs de Indische Oceaan gevonden worden, en “moderne” varianten die dominant zijn in Europa, Noord- en Zuid Amerika, Oost-Azië en Indië.

Uit het onderzoek bleek duidelijk hoe de verspreiding van de varianten analoog verliep met oude handelsroutes en volksverhuizingen. In de strijd tegen tuberculose moet dan ook rekening gehouden worden met de ontwikkelingen in de wereldwijde handel en de populariteit van nieuwe transportmiddelen zoals de internationale luchtvaart, zeggen de onderzoekers.