Te gast op 10 jaar MO*: Chido Govera uit Zimbabwe

Nieuws

Afval wordt voedsel, ellende wordt hoop

Te gast op 10 jaar MO*: Chido Govera uit Zimbabwe

Te gast op 10 jaar MO*: Chido Govera uit Zimbabwe
Te gast op 10 jaar MO*: Chido Govera uit Zimbabwe

‘Weet je wat het betekent op te groeien zonder kindertijd? Ik had geen tijd om te spelen en wist niet wat speelgoed was. Maar ik weet wel wat honger is. Dat is een knagende pijn die weigert te verdwijnen als je probeert in te slapen en nog steeds aanwezig is als je ’s morgens wakker wordt.’

Chido Govera opent het boek over haar jonge leven niet echt op een vrolijke noot. Ze heeft haar vader nooit gekend en verloor haar moeder aan aids toen ze een jaar of acht was. Meteen was ze verantwoordelijk voor haar jongere broer en haar blinde grootmoeder.

Dankzij enkele toevallige ontmoetingen kreeg Chido een opleiding in het kweken van champions op basis van organisch afval. Dat gaf haar voor het eerst wat economische onafhankelijkheid. Met de steun van de Zeri Foundation kon ze als twintigjarige deelnemen aan de Youth Employment Summit in Nairobi, wat het begin betekende van haar internationale uitstappen om haar opgedane kennis over champignonnenkweek te delen met jongeren –vaak ook wezen– in landen als India, Colombia, Tanzania, Zuid-Afrika, Nederland en België.

The Future of Hope, de “autobiografie” die Chido Govera schreef als deel van een verwerkingsproces van haar traumatische kindertijd, eindigt met haar keuze om zelf de mentor te worden van kinderen zonder perspectief, omdat ze in haar eigen leven ervaren heeft hoe belangrijk het is mensen tegen te komen die je kansen geven. ‘We hebben een duwtje in de rug nodig, iemand die de obstakels wegneemt.’

Dit najaar studeerde Chido enkele maanden in China, waar ze weer een pak meer kennis vergaarde over zwammen, paddestoelen en champignons.

Op zaterdag 1 december is Chido Govera te gast op het grote verjaardagsfeest van MO*. Wil u haar lezing en de rest van het feesstprogramma niet missen, schrijf dan nu in.