Te weinig zorgverleners

Nieuws

Te weinig zorgverleners

09 april 2009

Wereldwijd zijn er 4 miljoen zorgverleners tekort. Door migratie naar het Westen is er vooral in de 57 minst ontwikkelde landen grote schaarste.

Naast artsen en verpleegkundigen, is er ook een tekort aan technici, logistiek medewerkers en managers. Dat zei Dr. Mubashar Sheikh, directeur van de Global Health Workforce Alliance, op Wereldgezondheidsdag. ‘Er moeten meer mensen worden getraind, én we moeten meer doen om hen te houden in het land dat hen heeft opgeleid’, zei Sheikh.
Migratie naar het Westen is een van de oorzaken van het personeelstekort dat vooral ontwikkelingslanden parten speelt. Volgens Sheikh is dertig procent van de artsen werkzaam binnen de Verenigde Staten, elders opgeleid. Een op de vier Afrikaanse artsen vertrekt naar het buitenland, voor verpleegkundigen is dat 1 op 20. De meesten vertrekken binnen twee jaar nadat ze zijn afgestudeerd.
Rijke landen zouden volgens Sheikh hun eigen arbeidsmarktbeleid op orde moeten hebben, niet rekruteren in landen met een tekort en ontwikkelingslanden helpen bij het implementeren van goed personeelsbeleid. Ontwikkelingslanden moeten op hun beurt migratie niet stimuleren, hun personeelsplannen in de praktijk brengen en duidelijk maken op welke vlakken ze steun kan gebruiken.