Terugkeer Honduras in OAS doet kritiek niet verstommen

De terugkeer van Honduras naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft de internationale kritiek op het Centraal-Amerikaanse land niet doen verstommen.

Honduras werd woensdag opnieuw toegelaten tot de Organisatie van Amerikaanse Staten. Het land was geschorst in de OAS sinds de staatsgreep tegen president Manuel Zelaya in juni 2009. Zelaya keerde onlangs terug naar zijn land, na een akkoord tussen hem en huidig president Porfirio Lobo.

Maar door de terugkeer in de OAS is de internationale kritiek op de mensenrechtensituatie in Honduras niet geluwd.

Het VN-Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten (OHCHR) uitte dinsdag zijn bezorgdheid over de moorden op openbare aanklagers en de toenemende kwetsbaarheid van mensenrechtenactivisten in Honduras.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton kreeg een brief die door 87 leden van het Amerikaanse Congres was ondertekend. De regering-Obama werd erin aangespoord om alle militaire en politionele hulp aan Honduras te staken. De brief heeft het over “bedreigingen en geweld” tegen mensenrechtenactivisten, oppositieleiders, journalisten en de homogemeenschap.

Amerikaanse hulp

“We hebben een Secretariaat voor Mensrechten en Justitie opgericht, en onder deze regering zal niemand vervolgd worden “, zei president Lobo in een nationale televisietoespraak na de terugkeer in de OAS. “Laten we de pagina omslaan en naar de toekomst kijken.”

“We respecteren de mensenrechten en zijn een moeilijke strijd aangegaan, en de Verenigde Staten weten dat zeer goed”, zegt Veiligheidsminister Óscar Álvarez. “Ik begrijp niet waarom kwaadwillende Hondurezen absurde voorstellen verspreiden om de weinige hulp die we van dat land krijgen stop te zetten.”

Procureur-generaal Luis Rubí zegt dat de Hondurese justitie niemand de hand boven het hoofd houdt. “Ik nodig die senatoren uit om zich in dit land te komen vergewissen van de mensenrechtensituatie. Ik benadruk dat onze onderzoeken objectief zullen zijn, en dat wie ook verantwoordelijk is, in beschuldiging zal worden gesteld.”

Ecuador en Venezuela

De Amerikaanse viceminister voor Buitenlandse Zaken Arturo Valenzuela benadrukte deze week dat de democratie in Honduras hersteld is “dankzij de standvastige pogingen van president Lobo en zijn engagement tot nationale verzoening, en dankzij de onvermoeibare inspanningen van verschillende OAS-lidstaten.”

Honduras werd woensdag opnieuw tot de OAS toegelaten met 32 stemmen voor en 1 stem tegen. Ecuador en Venezuela hadden tevergeefs gelobbyd om in de resolutie expliciet melding te maken van mensenrechtenengagementen.

Alleen Ecuador stemde tegen de resolutie. Venezuela keurde de terugkeer goed onder voorbehoud.

Het akkoord tussen Lobo en Zelaya dat tot de terugkeer naar de OAS leidde, was tot stand gekomen door bemiddeling van Venezuela en Colombia. Door het akkoord kon Zelaya op 28 mei terugkeren naar Honduras. De corruptiebeschuldigingen tegen hem werden ingetrokken en de verzetsbeweging tegen de staatsgreep kreeg groen licht om een politieke partij te worden.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift