‘Achter elk cijfer in dit rapport schuilt een kind dat het risico loopt op een te voorkomen ziekte’

Terwijl wereld vaccineert tegen covid, worden mazelen vergeten

DFID - UK Department for International Development (CC BY 2.0)

De sterke afname van de mazelenvaccinaties sinds het begin van de pandemie doet het risico op de ziekte toenemen. Vorig jaar misten 40 miljoen kinderen hun inenting. 

Sinds de start van de coronapandemie stokt de vaccinatiecampagne tegen mazelen. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat in 2021 een recordaantal van 40 miljoen kinderen niet werd ingeënt. Dat is een aanzienlijke klap voor de strijd om de ziekte wereldwijd uit te bannen. 

In 2021 waren er wereldwijd naar schatting 9 miljoen besmettingen met mazelen, die in 128.000 gevallen dodelijk waren. In 22 landen waren er grote en ontwrichtende uitbraken. De dalende vaccindekking en verzwakt toezicht als gevolg van de pandemie betekent dat uitbraken mogelijk zijn in alle regio’s van de wereld, zegt de WHO. 

In 2021 waren er wereldwijd naar schatting 9 miljoen besmettingen met mazelen, die in 128.000 gevallen dodelijk waren.

‘De paradox van de pandemie is dat terwijl er in recordtijd vaccins werden ontwikkeld tegen covid-19, en de grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis werd opgezet, routinematige inentingsprogramma’s ernstig werden verstoord’, zegt WHO-directeur Adhanom Ghebreyesus. ‘Daardoor liepen miljoenen kinderen levensreddende vaccinaties mis tegen dodelijke ziekten zoals de mazelen.’

Volgens de WHO-topman is het cruciaal om de vaccinatieprogramma’s weer op de rails te krijgen. ‘Achter elk cijfer in dit rapport schuilt een kind dat het risico loopt op een te voorkomen ziekte.’

Uitroeien 

Mazelen is een van de meest besmettelijke menselijke virussen, maar is zo goed als volledig te voorkomen door vaccinatie. Een dekking van 95 procent van twee doses vaccin is nodig om groepsimmuniteit te creëren en de ziekte uit te roeien. 

Maar de wereld is daar nog lang niet: momenteel wordt slechts 81 procent van de kinderen gevaccineerd met een eerste dosis, en 71 procent met beide doses.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.