Teveel CO2 is ook binnenskamers schadelijk

Nieuws

Teveel CO2 is ook binnenskamers schadelijk

Teveel CO2 is ook binnenskamers schadelijk
Teveel CO2 is ook binnenskamers schadelijk

19 oktober 2012

CO2 is in de atmosfeer de grote drijfveer van de klimaatverandering, maar ook binnenskamers vormt het gas een probleem. De hoge CO2-concentratie in veel gebouwen kan de mentale prestatie van personen in die ruimtes aantasten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

In de studie van onder meer de State University of New York moesten 22 testpersonen in een kantoorruimte tests afleggen op de computer. De wetenschappers verhoogden ondertussen de concentratie CO2 in de ruimte van de basiswaarde van 600 deeltjes per miljoen (ppm) naar 1000 en 2500 ppm. Al bij een concentratie van 1000 ppm stelden de onderzoekers een statistisch significante vermindering van de prestatie vast. Bij 2500 ppm was die vermindering zelfs opvallend groot.

Ventilatie

De data in het tijdschrift Environmental Health Perspectives zijn verrassend, zeggen de onderzoekers, omdat tot nog toe werd aangenomen dat 1000 ppm een goede standaard was voor de ventilatie van gebouwen.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de lucht binnenskamers vaak veel meer CO2 bevat dat de buitenlucht. Deskundigen zien vooral een probleem in ruimtes waar veel personen samenkomen, zoals kantoren en vergaderruimtes maar ook klaslokalen.

De wetenschappers pleiten voor voldoende ventilatie en regelmatig meten van de CO2-concentratie in bijvoorbeeld klaslokalen. “De directe gevolgen van CO2 op de menselijke prestaties kan economisch belangrijk zijn”, concluderen de onderzoekers. Ze pleiten voor bijkomend onderzoek om hun bevindingen te bevestigen.