Thailand jubelt over ongeëvenaarde successen in armoedebestrijding

Nieuws

Thailand jubelt over ongeëvenaarde successen in armoedebestrijding

Marwaan Macan-Markar

24 juni 2004

Terwijl men vreest dat de meeste ontwikkelingslanden de Millenniumdoelstellingen die de VN tegen 2015 vooropstelde op bijna geen enkel vlak zullen halen, kondigde Thailand gisteren (woensdag) triomfantelijk aan dat het een groot deel nu al heeft bereikt. Bangkok kondigde meteen aan dat het zichzelf extra hoge ontwikkelingsmodellen oplegt tegen 2015. Thaise ontwikkelingsdeskundigen geven wel toe dat het rooskleurige beeld dat statistici ophangen regionale achterstanden verbergt.

Thailand heeft de internationaal afgesproken doelstellingen op vlak van armoede, honger, gender, HIV/aids en malaria meer dan 10 jaar op voorhand bereikt, zo juicht het eerste Thaise rapport over de millenniumdoelstellingen. De algemene armoedegraad is gedaald van 27,2 procent in 1990 naar 9,8 percent in 2002, het hoger onderwijs telt intussen al meer meisjes dan jongens en op het vlak van HIV/aids is de dramatisch hoge infectiegraad van meer dan 140.000 per jaar in 1991 teruggedrongen tot 19.000 gevallen in 2003.

De millenniumdoelstellingen verwijzen naar de afspraak van de leiders van 189 VN-landen in 2000 in New York om tegen 2015 welomlijnde vorderingen te boeken. We zullen de meeste, zo niet alle doelstellingen voor de deadline halen, zo stelt het Thaise rapport.

Robert England, een hoge VN-ambtenaar die in Thailand woont, echoot de lofzang die in het rapport wordt afgestoken. Dit is een baanbrekend rapport voor een middeninkomenland, zo zei hij.

Om te tonen dat het niet op zijn lauweren gaan rusten, heeft Thailand zichzelf dan maar meteen strengere doelstellingen opgelegd - het eerste land ter wereld dat dit doet. Het wil de armoede tegen 2009 terugbrengen tot onder de vier procent. Dat zou neerkomen op vijf keer minder armoede dan in het referentiejaar 1990 - een verbluffende reductie in de woorden de UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Het nieuwe plan wil onder meer ook het aantal vrouwen in het parlement en de overheidsadministratie verdubbelen tegen 2006.

Een paar vlekjes op het blazoen, toch. Het succesverhaal situeert zich vooral in de hoofdstad Bangkok, en contrasteert met de arme provincies in het noordoosten en het zuiden van het land. In het noordoosten leeft nog wel 17,7 procent van de mensen onder de armoedegrens van een gemiddeld maandinkomen onder de 1000 baht (iets meer dan 20 euro), iets wat niet tot uiting komt in het prachtige nationale cijfer van 9,8 procent. In de zuidelijke provincies Pattani en Yala is één op vijf Thai officieel arm, en in de derde zuidelijke provincie Narathiwat is dat zelfs bijna een op drie.

Volgens de Thaise Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling leven 5,4 miljoen van de 6,2 miljoen Thaise armen in het noordoosten of het zuiden. Hun barre situatie is vooral te wijten aan de onzekere inkomens uit de landbouw en het gebrek aan kansen voor andere jobs. Volgens de Raad is er ook dringend behoefte aan beter onderwijs voor deze mensen. (ADR/MM)