Thailand staat weer voor tumult

Nieuws

Thailand staat weer voor tumult

Thailand staat weer voor tumult
Thailand staat weer voor tumult

Koning Bhumibol heeft het rechterlijke apparaat van Thailand gewaarschuwd dat het ontbinden van de twee grootste politieke partijen voor veel onrust kan zorgen. Intussen krijgt de regering kritiek omwille van de toenemende censuur op internet.

Volgende week woensdag moet het Thaise Grondwettelijk Tribunaal zich uitspreken in een zaak die het bestaan van de twee grote partijen in het land aanbelangt. Zowel de Thai Rak Thai partij van de door de militairen weggestuurde premier Thaksin Shinawatra als de Democrat Party van Chuan Leekpai worden beschuldigd van verkiezingsfraude bij de verkiezingen van 2006 en riskeren ontbinding als het oordeel in hun nadeekl uitvalt. Tegenover de rechters van het hoogste Administratieve Hof drukte koning Bhumibol Adulyadei gisteren zijn bezorgdheid uit over de stabiliteit van het land als het zo ver zou komen.

Volgend de Thaise krant The Nation is de eigenlijke bedoeling van de militaire leiders in Bangkok de TRT van Thaksin uit te schakelen, maar zijn ze wellicht bereid om ook de DP te vernietigen om een indruk van onpartijdigheid te wekken.
De militaire junta krijgt ook scherpe kritiek van Human Rights Watch. In een rapport dat donderdag vrijgegeven werd, zegt HRW: ‘Een van de zwaartste verwijten aan het adres van Thaksin was dat hij te veel tussenkwam in de media en dat hij de neiging had om de vrijheid van meningsuiting te beknotten. De door militairen op de been gebrachte regering beloofde een snelle terugkeer naar de democratie, maar valt nu de vrijheid van meningsuiting en het politieke pluralisme aan op een manier die Thaksin nooit had aangedurfd.’

Een controle-orgaan moet toezien op de inhoud van websites, zogezegd om te verzekeren dat er geen majesteitsschennis gebeurt. Maar de meeste sites die platgelegd werden, zijn verbonden met de Thai Rak Thai partij en zijn eerder kritisch voor de militairen en hun regering.
Ook de gewapende opstand in het diepe zuiden van het land is nog geen stap dichter bij een oplossing. Elke dag melden Thaise kranten een aantal aanslagen op burgers, boeddhistische doelwitten en Thaise militiairen of politiemensen. Het Thaise leger heeft de voorbije maanden meer dan eens onschuldige slachtoffers gemaakt in de zoektocht naar gewapende militanten en heeft daardoor elke kans op goodwill van de bevolking verloren, stellen commentatoren.
De opstand neigt steeds meer naar etnische zuivering, waarbij de Thai-sprekende, boeddhistische inwoners geïntimideerd worden om de provincies Yala, Pattani en Narathiwat te verlaten. De militairen overwegen om van het boeddhisme de officiële staatsreligie van Thailand te maken. ‘Dat is zoveel als kerosene gieten op de vlammen’, waarschuwt onder andere Indonesisch journalist Goenawan Mohamed.