Thailand zet migranten voor het blok

Nieuws

Thailand zet migranten voor het blok

Sutthida Malikaew

22 februari 2010

Meer dan een miljoen Birmese migranten in Thailand hebben nog tot 28 februari de tijd om zich in hun herkomstland aan te melden voor 'nationale verificatie'. Wie niet mee doet, dreigt Thailand uitgezet te worden, maar veel Birmezen vrezen dat ze in hun eigen land problemen zullen krijgen of Thailand straks niet meer binnen zullen mogen.

Dao, een Birmese vrouw die in de Noord-Thaise stad Chiang Mai werkt, is er nog niet uit. “Ik weet niet wat er met mijn ouders in Birma zal gebeuren als ik mezelf thuis aanbiedt. Ze kunnen in de problemen komen als de overheid beslist ons huis te doorzoeken. En zelf weet ik niet of ik nog zal kunnen terugkeren.” Veel Birmese migranten zijn zonder de nodige vergunningen vertrokken, en het regime maakt zich zorgen over de massale aanwezigheid van migranten in Thailand. Daar leven ook veel dissidenten die kritiek spuien op de dictatuur in Birma.
Bijna 1,4 miljoen migranten in Thailand die enkel een tijdelijke werkvergunning hebben, moeten zich aan het proces van nationale verificatie onderwerpen. Daarbij moeten onder meer de autoriteiten in hun herkomstland gegevens over de levensloop van de onderzochte migranten leveren. Laos en Cambodja hebben erin toegestemd dat het hele onderzoek in Thailand plaatsvindt. Maar de militaire regering in Birma staat erop dat de naar schatting 1,1 miljoen Birmese migranten die in aanmerking komen, zich thuis aanbieden.

Delicate vragen

Veel migranten twijfelen nog. Naar verluidt hebben nog maar 400.000 migranten in Thailand zich opgegeven voor de verificatie. De helft daarvan komt uit Birma. Thaise ambtenaren geven toe dat sommige migranten in Birma delicate vragen krijgen voorgeschoteld als “steunt u de Birmese regering” of “bent u een Rohingya?”. Veel leden van die etnische minderheid zijn naar het buitenland gevlucht omdat ze zwaar leden onder het militaire regime”. Toch zouden er bijna alle migranten tot hiertoe de nodige papieren hebben gekregen.
Volgens de Thaise overheid zullen migranten die de procedure doorlopen, dezelfde rechten krijgen als andere buitenlanders met volwaardige visa. Ze zouden ook ingeschakeld worden in het systeem van sociale zekerheid.
Maar critici van de Thaise premier Abhisit Vejajiya vrezen dat de procedure vooral een voorwendsel is om illegale migranten harder te kunnen aanpakken. Ze eisen onder meer dat de deadline verschoven wordt. Mensenrechtenactivisten vrezen dat migranten zonder de nodige papieren na 28 februari nog kwetsbaarder zullen worden voor uitbuiting.
Er werken ruim 2 miljoen migranten in Thailand. Ze doen vooral hard en slecht betaald werk in fabrieken, op plantages en in de visserij. Ook veel huispersoneel komt uit het buitenland. Illegale migranten zijn de allergoedkoopste werkkrachten en experts geloven dan ook niet dat ze snel uit Thailand zullen verdwijnen.