Thailandse gelukscampagne

Nieuws

Thailandse gelukscampagne

Thailandse gelukscampagne
Thailandse gelukscampagne

Ayla Sileghem

17 juni 2014

Het Thailandse leger heeft een Orwelliaanse campagne opgestart die de mensen warm moet maken voor het militaire bewind, compleet met een lied gecomponeerd door generaal Chan-Ocha. Desondanks blijven de spanningen aanhouden en betogen de roodhemden voor democratische verkiezingen.

Inwoners in Thailand kunnen op festivals in de hoofdstad een gratis kappersbeurt krijgen, een kinderboerderij bezoeken of selfies maken met soldaten. Meisjes poseren in een stijlvolle versie van de militaire outfit en bezoekers kunnen tickets winnen om een patriottische film te zien. Er wordt eten uitgedeeld en dokters kijken kosteloos de bloeddruk na. Bovendien beval het bewind de televisiezenders om gratis het WK uit te zenden -geen onbelangrijke geste in een voetbalgek land. Deze acties zijn allemaal een onderdeel van de “Gelukscampagne” die het leger inzet om het hart van de bevolking te winnen.

Ook laat het leger voor de campagne een lied uitzenden, dat “Return Happiness To Thailand” heet. In het lied zingt de zanger onder andere zinnen als ‘Vandaag wordt de natie geconfronteerd met dreigend gevaar, de vlammen stijgen. Laat ons degenen zijn die ingrijpen, voor het te laat is, om liefde terug te brengen’. De tekst zou volgens kolonel Krisada Sarika geschreven zijn door de generaal Chan-Ocha zelf, die ze binnen een uur had neergepend. Het lied zou de welwillendheid van het leger uiten en wordt met regelmaat uitgezonden op Thailandse radio- en televisiezenders.

Naast de campagne om de Thailandse burgers te overtuigen, werden ook maatregelen getroffen om het toerisme terug aan te wakkeren, zoals het afschaffen van de avondklok.

Hunger Games-groet

Toch zijn de gemoederen niet bedaard in Thailand. Ondanks het verbod op betogingen komen de “roodhemden” nog steeds samen om democratische verkiezingen te eisen. Begin van deze maand hebben betogers de groet uit de kroniek “Hunger Games” overgenomen. In het verhaal wordt de groet (drie opgestoken vingers) gebruikt als protest tegen de totalitaire overheid. In Thailand is dit intussen het onofficiële symbool geworden tegen het militaire bewind, het terugschroeven van de democratie en het beperken van de vrije meningsuiting.

Het saluut is verboden door de militaire regering van Chan-ocha en betogers die de groet gebruiken riskeren gearresteerd te worden. ‘Als een individu drie vingers opsteekt zijn we niet van plan hem of haar aan te houden, maar als het een politieke bijeenkomst is van vijf of meer personen zullen we maatregelen treffen en als het aanhoudt zullen arrestaties volgen’,  zegt Weerachon Sukhondhapatipak, een woordvoerder van de militaire junta.

Cambodjaanse exodus

Als gevolg van de coup hebben zo’n 122.000 Cambodjaanse arbeiders vorige week Thailand verlaten, uit angst voor een harde, militaire repressie. Het gaat om vaak ongeregistreerde werknemers die vooral actief zijn in de landbouwsector of de visindustrie.

De reden hiervoor is de verklaring van Sirichan Ngathong, een woordvoerster voor het Thailandse leger, die vorige week zei dat de junta de illegale werknemers zal arresteren en deporteren. Hierdoor hebben Canbodjaanse werknemers zichzelf aangegeven om vrijwillig gerepatriëerd te worden, waarvoor Thailandse immigratieambtenaren transportmogelijkheden hebben voorzien. Ook de Cambodjaanse overheid voorzag wagens, militaire vrachtwagens en ferry’s om de werknemers te repatriëren.

De plotse exodus kan de relatie tussen beide landen, die traditioneel erg koel is, opnieuw onder spanning brengen en zou schade kunnen toebrengen aan de Thailandse industrie, die de werknemers nodig heeft, en de Cambodjaanse economie.

Kritiek op gelukscampagne

Volgens Pavin Chachavalpongpun, een Thailandse professor in Kyoto, is de gelukscampagne een “populistische truc” is die niet zal werken. Volgens hem is er geen geluk voor de Thailanders die protesteren voor een burgerregering. ‘Er is weinig om gelukkig over te zijn als je mensenrechten je ontnomen zijn’, klinkt het. De campagne zal volgens hem ook geen verzoening brengen tussen de rood- en geelhemden.