Thaise boeren stevenen af op rampjaar

Nieuws

Thaise boeren stevenen af op rampjaar

Marwaan Macan-Markar

28 april 2005

Het is afgelopen met de bonanza voor de Thaise rijst. De rijstboeren zagen hun inkomen de laatste twee jaar met twintig procent stijgen. Die gunstige evolutie tilde twee miljoen Thai boven de armoedegrens uit, maar een combinatie van droogte en dalende marktprijzen duwt hen terug in de verliescijfers, voorspelt de Wereldbank.

Alsof de aanhoudende droogte nog niet genoeg was, kondigde de Wereldbank gisteren (woensdag) nog meer slecht nieuws aan voor Thaise boeren. Als gevolg van de droogte en de prijsdaling zullen de Thaise rijstboeren maar 25 miljoen ton rijst oogsten - een daling met zeven procent. De Bank schat dat Thailand, de rijstschuur van de wereld, maar 8,5 ton uitvoert dit jaar, tegenover 10,1 miljoen vorig jaar.

De prijs van rijst op de wereldmarkten zal dit jaar maar met 5,2 procent stijgen. De stijging is veel lager dan de jaren voordien.

De pluimveeboeren in Thailand schakelden als gevolg van de vogelgriep de jongste jaren massaal over op rijst. Al sinds 1996 loont het opnieuw om dat gewas te verbouwen. Tussen 2002 en 2004 zagen de rijstboeren hun omzet elk jaar stijgen met 20 procent. Die gunstige evolutie tilde twee miljoen Thai boven de armoedegrens uit, meldt de Wereldbank in het rapport ‘Thailand economic monitor’. Maar aan de periode van rijkdom komt nu abrupt een einde.

De huidige droogte laat een spoor van vernielde akkers achter in Thailand, Cambodia, Laos en Vietnam. De schade wordt in Thailand geraamd op 809.000 hectare en 147 miljoen euro. De regering heeft de noordelijke landbouwprovincie Chiang Mai uitgeroepen tot rampgebied. Premier Thaksin Shinawatra lanceerde al programma’s voor voedselbedeling.

De Wereldbank voorspelt ook scherpe prijsdalingen dit jaar voor maïs en palmolie.

Ongeveer zes op tien Thai verdienen hun brood met de landbouw. Voor arme mensen op het Thaise platteland zit er dit jaar niets anders op dan leven op voedselrantsoenen, zegt Kirida Bhaopichitr, de hoofdeconoom van de Thaise éafdeling vand e Wereldbank. (MM/ADR)