Thaise gokkers zitten met WK-kater

Nieuws

Thaise gokkers zitten met WK-kater

Chanayit Poonyarat

24 juli 2002

De WK-gekte heeft in West-Europa alweer plaats gemaakt voor de Tourkoorts, maar in Thailand wachten heel wat gokkers met een bang hart het einde van de maand af. Er is tijdens het WK-voetbal massaal gegokt en ook massaal verloren. Nu is de tijd gekomen om de schulden af te lossen en gaan zware jongens in opdracht van de schuldeisers van deur tot deur.

Ik heb ruim 10.000 baht (248 euro) verloren tijdens het toernooi, geeft de 28-jarige Italië-fan en bediende Manasawin toe, Meer dan 80 procent van mijn inzetten ben ik kwijt. Zoals Manasawin zijn er velen in Bangkok, hoewel kansspelen - van casino’s tot hanengevechten - streng verboden zijn in het overwegend boeddhistische Thailand. Amateurgokkers zetten per wedstrijd 100 tot 3000 baht (2,5 tot 75 euro) in.

Ruim 58 procent van 1.186 ondervraagde inwoners van Bangkok heeft geld vergokt op WK-wedstrijden, zo blijkt uit een peiling van het Thai Farmers Research Centre. Voor de halve finales zou enkel in Bangkok ruim een miljard baht (27 miljoen euro) zijn vergokt en voor de finale het vijfvoudige. 17,5 procent van de gokkers zijn door het voetbal in financiële verlegenheid gebracht voor een totale schuld van 1 miljoen baht in Bangkok en 5 miljoen baht in heel Thailand.

Niet iedereen heeft slechte zaken gedaan tijdens het WK. De pandjeshuizen legden maar al te graag een extra cashvoorraad van 10 procent aan, omdat ze er - terecht - van uitgingen dat heel wat mensen waardevolle zouden komen verpanden. Andere gokkers namen geldvoorschotten via hun kredietkaart, een mogelijkheid die nog niet zo lang bestaat in Thailand en kredietkaarten op korte tijd erg populair heeft gemaakt.

Lokale media hebben nog wel sterkere verhalen over gokkers in geldnood. Nauwelijks 24 uur na de finale Brazilië-Duitsland werd een man gearresteerd die op het stadhuis 50.000 baht (1.238 euro) had gestolen van een boekhouder die geld aan het wisselen was. De dief had 10.000 baht (248 euro) verwed op Duitsland en werd door zijn schuldeiser met de dood bedreigd. In de noordoostelijke provincie Roi Et pakte de politie een man op die eind juni massaal verkeersborden aan het stelen was. Hij wilde ze verkopen tegen 20 baht (50 eurocent) per kilogram om zijn speelschuld van 2000 baht (49,50 euro) af te lossen.

De politie is naar eigen zeggen op haar hoede voor wanhoopsdaden van onfortuinlijke gokkers. Benzinestations, juweliers en grote warenhuizen worden nog maandenlang extra in de gaten gehouden. Tijdens het WK werden 1.148 arrestaties verricht in het gokmilieu - 516 vermoedelijke bookmakers en 632 gokkers gingen achter de tralies. Wie bedreigingen ontvangt moet zich wenden tot de politie, stelde minister van Binnenlandse Zaken Purachai Piumsombun, Wie illegaal aan geld wil raken maakt het alleen maar erger.

Gokken op voetbalwedstrijden is zo populair in Thailand, dat er stemmen opgaan om het te legaliseren. Dr. Nualnoi Treerat van de universiteit van Culanlongkom maant echter aan tot voorzichtigheid. We moeten niet enkel kijken naar de geldsommen die circuleren in het gokcircuit, maar ook naar de sociale ravage die erdoor wordt veroorzaakt: armoede, afpersing en zelfmoord. Het kan gokkers niet schelen of hun bezigheid al dan niet legaal is. Vooral de jeugd moet beschermd worden tegen het gokvirus, en ouders moeten daarbij volgens Treerat het goede voorbeeld geven.

Manasawin zal het WK 2002 naar eigen zeggen zonder financiële kleerscheuren overleven, maar veel van zijn vrienden zitten in de problemen. Toch denkt hij al aan de 18de editie in Duitsland, in 2006: Ik denk dat ik dan opnieuw een gokje zal wagen. Sorry, maar voor mij is het een essentieel deel van het voetbalplezier geworden.