Thailandse koning steunt coup

De Thailandse koning Bhumibol Adulyadej heeft generaal Chan-ocha de toestemming gegeven om het land te leiden en een nieuwe regering samen te stellen. Ondanks de steun van het koningshuis blijven de betogingen tegen de coup duren.

  • @CC Marshall Segal CC BY-NC-ND 2.0 Portet van koning Bhumibol in Thailand @CC Marshall Segal CC BY-NC-ND 2.0
  • @CC Prachatai CC BY-NC-ND 2.0 Betogers protesteren tegen de coup @CC Prachatai CC BY-NC-ND 2.0

Met de goedkeuring koning Bumibol is Chan-ocha nu het hoofd van de NCPO (National Council for Peace and Order) en kan hij een hervormingscommissie samenstellen, een tijdelijke grondwet instellen en een eerste minister aanduiden. Zijn eerste actie als hoofd van het NCPO was de achterstallige betalingen aan de rijstboeren uitvoeren, die hen beloofd waren tijdens het bewind van Yingluck Shinawatra.

Chan-ocha zelf zegt het hoofd van de nationale administratie geworden te zijn omdat de democratie niet werkte. Hij benadrukt ook dat de NCPO niet alleen zal handelen in het belang van het leger, maar van heel Thailand. De ceremonie was streng beveiligd en journalisten waren niet toegelaten. De 86-jarige vorst was zelf niet aanwezig op de ceremonie, vanwege zijn zwakke gezondheid.

Strengere maatregelen

In de hoofdstad blijven de roodhemden -de achterband van de afgezette premier Shinawatra- betogen tegen de coup. Chan-ocha verklaarde dat het leger demonstraties niet meer zal toelaten en strengere maatregelen getroffen zullen worden. De staat van beleg zal strikter toegepast worden en betogers zullen vervolgd worden in militaire rechtbanken. Ook riep Chan-Ocha mensen op geen provocerende boodschappen op sociale media te plaatsen.

Politici, waaronder de minister van Onderwijs Chaturon Chaisang die de coup afkeurde, worden vastgehouden. Ook moesten journalisten, academici en activisten die zich aan de kant van de roodhemden scharen zich aangeven bij militaire instellingen. Wel zou voormalig eerste minister Yingluck Shinawatra opnieuw vrijgelaten zijn. Er is geen duidelijkheid over eventuele voorwaarden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift