Vooral studenten zien de koning niet graag terugkeren

Thaise koning woelig onthaald na terugkeer uit Duitsland

Jom Tai  (CC BY 2.0)

Koning Vajiralongkorn, of Rama X, is minder populair dan zijn vader Bhumibol die in 2016 overleed

De Thaise koning Vajiralongkorn was gisteren uitzonderlijk in Bangkok, waar de kritiek op zijn persoon steeds luider klinkt. Een eerder geplande protestmanifestatie werd afgelast, maar zondag zou er wel betoogd worden.

Tijdens een studentenbijeenkomst met minstens drieduizend deelnemers werd afgelopen maandag openlijk gepleit voor een modernere monarchie. Dat protest is ongezien, want in Thailand geldt een strenge wet op majesteitsschennis.

Vajiralongkorn verblijft sinds het begin van de coronacrisis in een luxehotel in de Duitse deelstaat Beieren, samen met twintig gezelschapsdames. Ondertussen werd in zijn land de noodtoestand afgekondigd en viel de toeristische sector helemaal in elkaar, met alle economische gevolgen van dien.

Minder populair dan Bhumibol

De officiële reden voor zijn voorlopige terugkeer is de 88ste verjaardag van koningin-moeder Sirikit. Zij is de weduwe van de in 2016 overleden koning Bhumibol, die erg populair was. Maar zijn zoon en opvolger is veel minder geliefd.

Vajiralongkorn, of Rama X, heeft een kwalijke reputatie wat vrouwen betreft en houdt er een erg excentrieke levensstijl op na. De koning plaatste delen van het leger onder zijn rechtstreekse gezag en critici zeggen dat hij verschillende activisten persoonlijk om het leven liet brengen.

Eisen van studenten

De manifestanten hebben ook kritiek op premier Prayuth. Die pleegde in 2014 een staatsgreep en kon vorig jaar op post blijven na omstreden verkiezingen. Hij liet oppositiepartij Future Forward buiten de wet plaatsen en haar charismatische leider Thanathorn Juangroongruangkit is voor tien jaar zijn politieke rechten kwijt.

De studenten stelden maandag een eisenbundel voor, maar premier Prayuth heeft de Thaise media opgeroepen om hier niet over te berichten. Vraag is wanneer en hoe de overheid zal reageren op de protesten en of de geest zonder bloedvergieten terug in de fles kan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.