Thaise premier speelt drugsthema uit in verkiezingen

Nieuws

Thaise premier speelt drugsthema uit in verkiezingen

Marwaan Macan-Markar

30 juni 2011

Thailand trekt op 3 juli naar de stembus. Premier Abhisit Vejjajiva tracht garen te spinnen bij een thema waarover veel Thais bezorgd zijn: drugs.

Abhisit Vejjajiva neemt het straks op tegen Yingluck Shinawatra, de jongste zuster van ex-premier Thaksin Shinawatra. Thaksin werd in september 2006 aan de deur gezet na een militaire staatsgreep en leeft nu in ballingschap. Yingluck Shinawatra voert de oppositiepartij Phue Thai (Voor Thais) aan. Volgens de peilingen heeft Abhisit Vejjajiva een kleine voorsprong op haar.

Verkiezingsthema

Op een van zijn campagnetochten bracht de 46-jarige leider van de coalitieregering onlangs een bezoek aan een controlepost van de politie aan de zuidwestelijke rand van de uitdijende hoofdstad Bangkok. De hele avond door hielden politieagenten willekeurig auto’s tegen op zoek naar drugs.

“De bezorgdheid over drugs is groot bij de mensen”, zei Abhisit Vejjajiva, terwijl hij zich een weg baande door een zwerm lokale cameraploegen. “Hiervan een verkiezingsthema maken is een van onze belangrijkste campagneboodschappen.”

Een honderdtal aanhangers van Abhisit uit een naburige arbeiderswijk wachtte de premier op met rode rozen en slingers van goudbloemen. “We zijn blij dat de eerste minister zich inzet voor drugsbestrijding”, had iemand op een bord geschreven.

“Ik weet dat drugs een familie kapot kunnen maken”, zei Abhisit Vejjajiva dezelfde dag, bij een stop in een jeugdcentrum in het historisch centrum van Bangkok. “Ik begrijp dit vanuit het standpunt van een familieman.” Driehonderd mensen, onder wie voormalige druggebruikers, waren er samengekomen om naar de premier te luisteren.

Ya ba

De beslissing om drugs als verkiezingsthema uit te spelen is het gevolg van de successen van de tweeënhalf jaar oude coalitieregering in de strijd tegen drugsnetwerken. Een van de drugs waar de overheid in het bijzonder jacht op maakt, staat in Thailand bekend als ya ba, wat “gek medicijn” betekent. Fuangvich Aniruth-Deva, woordvoerder van de minister van Justitie, schat dat jaarlijks bijna 240 miljoen ya ba-pillen op de markt komen.

De regering lanceerde het Vijf Omheiningen-plan tegen de drugs. De eerste verdedigingslijn was de militaire bewaking van de grens met Birma (Myanmar). Door gezamenlijke inspanningen van leger en politie is het aantal beschikbare ya ba-pillen sinds 2009 gevoelig gedaald, zegt Fuangvich Aniruth-Deva.

In 2009 zijn meer dan 26,6 miljoen ya ba-pillen in beslag genomen, tweemaal zoveel als in 2006, zegt het VN-Bureau tegen Drugs en Misdaad. In 2007 werden 14,3 miljoen pillen in beslag genomen, in 2008 22,1 miljoen pillen.

Het aantal arrestaties in verband met drugs ging omhoog. In 2006 werden 60.000 mensen gearresteerd voor handel in methamfetamine-pillen. Twee jaar later was dat cijfer bijna verdubbeld, tot ruim 118.000 arrestaties. In 2009 zakte het weer lichtjes naar 113.000 arrestaties.

“Thailand kampt met een ernstig probleem, door de drugshandel, de import en de sterke aanwezigheid van methamfetamine”, zegt Gary Lewis, hoofd van het UNODC-kantoor in Oost-Azië en Pacific. “Ik denk niet dat iemand kan zeggen dat hij het schitterend doet op het vlak van drugscontrole.”

Brutale oorlog van Thaksin

De huidige strijd tegen drugs staan wel in contrast tot de brutale oorlog tegen drugs van toenmalig premier Thaksin Shinawatra. Toen  werden meer dan 2500 mensen gedood. Veel politiecommissariaten hanteerden zwarte lijsten van vermeende druggebruikers, stelden mensenrechtengroepen destijds.

Thaksin had de oorlog tegen drugs gelanceerd als gevolg van de nationale bezorgdheid over het hoge aantal drugsverslaafden. Vooral de methamphetamine-verslaving baarde zorgen. Sommige verslaafden waren nauwelijks vijftien jaar oud. In die periode kwamen naar schatting 500 tot 700 miljoen speedpillen per jaar Thailand binnen vanuit drugslaboratoria in Birma.