Tibet achtervolgt Chinese president in Japan

Nieuws

Tibet achtervolgt Chinese president in Japan

Catherine Makino

08 mei 2008

De Japanese regering doet haar best om de Chinese president Hu Jintao niet voor het hoofd te stoten tijdens zijn “historische” vijfdaagse staatsbezoek aan het buurland. Maar Tibet hangt overal in de lucht.

Na een topontmoeting woensdag vertelde Hu in een persconferentie dat hij hoopte op het welslagen van de onlangs gestarte besprekingen tussen Chinese afgevaardigden en vertegenwoordigers van de Dalai Lama. “We hopen dat de contacten tot positieve resultaten zullen leiden.”

Wel stelde hij als voorwaarde dat “de kant van de Dalai zich met daden moet bewijzen en moet stoppen met activiteiten die het moederland splijten, met het plannen van gewelddadigheden en met activiteiten die de Olympische Spelen saboteren.”

De Japanse premier Yasuo Fukuda verwelkomde het besluit van Beijing om de dialoog met de Dalai Lama aan te gaan. “Ik heb hoge verwachtingen dat de dialoog geduldig wordt gevoerd, dat daardoor de situatie wordt verbeterd en dat de zorgen van de internationale gemeenschap zullen worden weggenomen”, zei hij.

Demonstaties

Minder mild waren de vierduizend betogers tijdens de aankomst van Hu op dinsdagavond, die onder het scanderen van “Free Tibet” spandoeken omhooghielden met de tekst “Dood onze vrienden niet”. Ze eindigden hun demonstratie in het Yoyogipark, waar activisten, boeddhistische monniken en Tibetaanse afgevaardigden bijeenkwamen voor een wake.

De meningen over het optreden van de Japanse regering zijn verdeeld. Pema Gyalpo, professor in Yokohama en voormalige medewerker van de Dalai Lama, is blij dat Japan nu, sinds een maand, openlijk erkent dat Tibet niet een binnenlands probleem is. Andere pro-Tibetgroepen en ook Amnesty International vinden echter dat Fukuda veel te mild is.

“Dit moet een nachtmerrie zijn voor de regering”, zegt Jeffrey Kingston van de Tempeluniversiteit in Tokio. “Ze willen niet dat de kwestie-Tibet een smet wordt werpt op het bezoek, want beide landen hebben hard een succes nodig.” Hu wil vooral laten zien dat China meer is dan Tibet. De Chinezen zijn geschrokken van de enorme aandacht van het Westen voor de zaak, volgens Kingston.

Visite

Voor Hu staat een gesprek op de agenda met parlementariërs, een tafeltenniswedstrijd, een gesprek met studenten en een bezoek aan historische tempels. Bij Keizer Akihito mag Hu zelfs drie keer op visite komen, wat hoogst ongebruikelijk is en een teken van het grote belang van dit staatsbezoek.

Fukuda werkt hard aan een beter imago in zijn eigen land. Slechts een vijfde van de Japanners is tevreden over zijn kabinet en daarom kan hij zich geen problemen met China veroorloven.

En dan de economie. China is met 236 miljard dollar (154 miljard euro) per jaar de grootste handelspartner van Japan, vooral in high-tech apparaten. Kingston: “De landen willen investeren in een goede relatie nu het tij mee zit.” De anti-Japanse gevoelens in China, vanwege de pijnlijke bezoeken van de voormalige premier Koizumi aan de graven van Japanse oorlogsmisdadigers, zijn intussen geluwd.

Pro-Tibetgroepen plannen meer demonstraties tijdens de G8-top in Hokkaido, in juli, maar volgens Kingston kunnen we van Tokio weinig verwachten. “Japan heeft geen reputatie van opkomen voor mensenrechten en dit zal geen uitzondering worden.”