Tien hulpverleners terug in veiligheid na ontvoering in Zuid-Soedan

© United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Tien hulpverleners die vorige week door een gewapende groep in Zuid-Soedan werden ontvoerd zijn terug thuis. Dat meldt het Internationale Rode Kruis. De hulpverleners werden met een vliegtuig van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) van een plek in de regio Yei River State naar de hoofdstad Juba gevlogen.

In een verklaring eind vorige week meldden de Verenigde Naties dat de humanitaire medewerkers, allemaal afkomstig uit het land zelf, werden vermist. De VN gaven geen details over de ontvoerders of hun eisen maar riepen wel publiekelijk op voor hun vrijlating.

Neutrale bemiddelaar

‘We willen elke partij in het conflict in Zuid-Soedan er bij deze aan herinneren dat hulpverleners nooit het doelwit mogen zijn’

 

‘Het ICRC heeft zijn dienst als neutrale bemiddelaar in dit soort situaties al vaker bewezen’, zegt François Stamm, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Zuid-Soedan. ‘We zijn verheugd dat deze tien hulpverleners veilig kunnen terugkeren naar hun families.’ 

Het ICRC voorzag in het transport voor de bevrijde hulpverleners nadat er een overeenkomst was tussen de verschillende partijen. Het ICRC zelf kwam niet tussenbeide in de onderhandelingen. 

‘We zijn blij dat de humanitaire medewerkers terug in veiligheid zijn en willen elke partij in het conflict in Zuid-Soedan er bij deze aan herinneren dat hulpverleners nooit het doelwit mogen zijn’, zegt Stamm.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift