Tienduizenden Ethiopiërs onder dwang verhuisd

Nieuws

Tienduizenden Ethiopiërs onder dwang verhuisd

Tienduizenden Ethiopiërs onder dwang verhuisd
Tienduizenden Ethiopiërs onder dwang verhuisd

17 januari 2012

De Ethiopische overheid heeft tienduizenden mensen onder dwang doen verhuizen om gebieden vrij te maken voor grootschalige landbouw, stelt de Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. In hun nieuwe dorpen ontbreekt het de gedwongen migranten aan voedsel, landbouwgrond en onderwijs.

Het rapport is gebaseerd op meer dan honderd interviews in Ethiopië en in vluchtelingenkampen in Kenia. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie HRW beschrijft hoe de inheemse bevolking in de Gembella-streek onder dwang samengebracht werd in nieuwe dorpen. Wie weigerde, werd bedreigd, aangevallen of gearresteerd door de veiligheidsdiensten.

“Mijn vader werd geslagen omdat hij weigerde naar het dorp te trekken met enkele andere ouderlingen”, vertelt een van de dorpelingen. “Hij zei: ‘ik ben hier geboren, net als mijn kinderen, ik ben te oud en wil hier blijven’. Hij werd geslagen met stokken en met een geweer en moest opgenomen worden in het ziekenhuis, waar hij stierf.”

De voornamelijk inheemse bevolking in Gambella heeft nooit formele eigendomsrechten gehad over hun land. Daardoor gaat de overheid er in veel gevallen van uit dat het land onbewoond is of nauwelijks bewerkt wordt.

Infrastructuur

Volgens de Ethiopische regering heeft het programma tot doel om in een betere socio-economische infrastructuur te kunnen voorzien voor de bewoners. Maar daar is volgens het rapport weinig van te merken.

“Het programma van de Ethiopische regering om mensen in dorpen samen te brengen, heeft de dienstverlening voor de bevolking er niet op verbeterd, maar in de plaats daarvan hun inkomsten en voedselvoorziening ondermijnd”, zegt Jan Egeland van Human Rights Watch. “De overheid moet het programma stoppen tot de nodige infrastructuur ter beschikking is en de mensen adequaat geconsulteerd zijn. Ze moeten ook gecompenseerd worden voor het verlies van hun land.”

Campagne

Tegen 2013 wil de Ethiopische overheid 1,5 miljoen mensen doen verhuizen, niet alleen in Gambella maar ook in andere regio’s. Volgens het plan moet de verhuis vrijwillig gebeuren en moet de bevolking in de nieuwe dorpen een nieuw inkomen krijgen.

Maar op het terrein ziet het er heel anders uit. De eerste golf van verhuizingen kwam er net op aan het begin van het oogstseizoen, en de bevolking kwam op droge en onvruchtbare terreinen terecht, zonder zaaigoed of meststoffen.

Volgens HRW is de gedwongen verhuizing de spreekwoordelijke druppel voor een bevolking die het al erg moeilijk heeft om te overleven in de regio.