Tientallen amfibiesoorten bedreigd in Braziliaanse Cerrado

Nieuws

Tientallen amfibiesoorten bedreigd in Braziliaanse Cerrado

07 oktober 2011

In de Braziliaanse Cerrado-savanne dreigen tientallen amfibiesoorten te verdwijnen. In een studie wijst een plaatselijke milieuorganisatie op de ontbossing en klimaatwijziging als oorzaken.

Milieuorganisatie Pequi–Pesquisa e Conservação do Cerrado zegt dat de ecosystemen in de Cerrado, een van de plekken met de grootste biodiversiteit ter wereld, er sterk op achteruitgaan. Oorzaken zijn de ontbossing ten behoeve van de landbouw, de klimaatwijziging en slecht milieubeleid.

De studie ging uit van het huidige ritme van de ontbossing en de verwachte klimaatwijziging tegen 2050. Als de huidige negatieve tendens zich doorzet, dan zullen de plaatsen waar amfibieën (kikkers, padden, salamander, wormsalamanders) het vandaag goed hebben, daar het sterkst onder lijden.

“De staten São Paulo, Minas Gerais en het zuiden Goiás en omgeving vormen het gebied waar de temperatuur het best geschikt is voor de amfibieën”, zegt bioloog Débora Leite Silvano, die verantwoordelijk is voor het onderzoek. “Volgens het huidige patroon van landbouwexpansie zou net dat gebied het sterkst worden aangetast. De habitat van de dieren zou krimpen, wat veel van de 204 soorten in de Cerrado met uitsterven bedreigt.”

Grootste savannegebied

Nergens ter wereld komen meer amfibiesoorten voor dan in Brazilië. Momenteel zijn er ongeveer achthonderd soorten bekend. Drie jaar geleden ontdekten wetenschappers een nieuwe paddensoort tijdens een 29 dagen durende expeditie in de Cerrado.

De Cerrado is een uitgestrekte tropische savanne, met een open begroeiing van struiken en lage bomen, in het centrum van Brazilië. Het beslaat een vijfde van het land en is het grootste savannegebied van Zuid-Amerika.

Volgens Ricardo Machado, auteur van een studie over de Cerrado, bleef het savannegebied vrij intact tot de jaren zestig. Sinds de jaren zeventig is het een belangrijk gebied voor de agro-industrie, die de Cerrado als graas- en akkerland gebruikt.

In 1985 bleef van de oorspronkelijke 200 miljoen hectare nog ongeveer drie kwart over, in 2004 was de Cerrado al gekrompen tot 43 procent van zijn oorspronkelijke grootte. De landbouw rukt er nog sneller op dan in het Amazonegebied. Daardoor gaan unieke plant- en diersoorten verloren, zeggen wetenschappers en milieuorganisaties.