Klimaatverandering bedreigt voedselzekerheid voor miljoenen mensen

Toenemende droogte brengt Caraïben in de problemen

NLRC via IFRC (CC BY-NC 2.0)

 

In de Caraïben neemt de droogte toe en slinken de zoetwatervoorraden. Door de klimaatverandering dreigt voor miljoenen mensen zo voedselonzekerheid, waarschuwt een studie in Geophysical Research Letters.

Wie bij de klimaatverandering denkt aan de Caraïben, denkt meestal aan catastrofale orkanen zoals Maria en Irma. Maar sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is de Caraïbische regio ook aan het opdrogen. De pan-Caraïbische droogte, van 2013 tot 2016, was ongewoon streng en vormde een aanzienlijke bedreiging van de voedselvoorziening.

Twee miljoen mensen

In Haïti ging in 2015 de helft van de oogst verloren als gevolg van droogte. Een miljoen mensen kampte daardoor met voedselonzekerheid, terwijl in de rest van de regio nog eens een miljoen mensen werd getroffen. 

Wetenschappers van de Universiteit van Cornell berekenden op basis van de klimatologische data dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering verantwoordelijk is voor 15 tot 17 procent van de droogte. 

Zeewater

Maar de klimaatverandering bedreigt de regio om nog andere manieren: de stijgende zeespiegel doet zout zeewater in de bodem sijpelen en bedreigt zo zoetwatervoorraden in de regio. Die stonden al onder druk door overexploitatie voor onder meer de landbouw.

‘Hogere temperaturen in de toekomst zullen waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol blijven spelen in het aanjagen van die droogteperiodes

‘De studie toont aan dat menselijke activiteit nu al de droogteparameters voor de regio mee sturen, zegt Toby Ault, hoogleraar Geografie aan de Universiteit van Cornell. ‘Hogere temperaturen in de toekomst zullen waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol blijven spelen in het aanjagen van die droogteperiodes.

En die kunnen op een veel tragere manier dan orkanen ook zware schade toebrengen aan Caraïbische landen, zegt zijn collega Dimitris Herrara. ‘Dat is vooral zo voor de landbouw en het toerisme, de belangrijkste economische sectoren in veel Caraïbische landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift