Toenemende hitte bedreigt productiviteit Aziatische werknemers

De stijgende temperatuur en luchtvochtigheid ten gevolge van klimaatverandering doen de economieën van Zuidoost-Azië geen goed. Het Britse onderzoeksbureau Verisk Maplecroft waarschuwt dat de productiviteit al in de volgende dertig jaar met een kwart kan verminderen.

  • Emilio Labrador (CC BY 2.0) Mannen in boeddhistische gewaden pauzeren tussen het fondsenwerven door in Kuala Lumpur. Maleisië is één van de landen in de regio die het zwaar te verduren zou krijgen. Emilio Labrador (CC BY 2.0)

Zuidoost-Azië wordt gezien als een van de snelste economische groeiers ter wereld, met een geschatte bbp-groei van 50 procent in de volgende decennia. Maar de mogelijke impact van toenemende hitte op de werknemers is in die schattingen grotendeels over het hoofd gezien, zegt Verisk Maplecroft.

Hittestress

Het bureau, dat informatie verschaft aan investeerders en multinationals, waarschuwt dat Zuidoost-Azië daarom ook risico’s loopt. Toenemende hittestress kan in de volgende drie decennia de productiecapaciteit met 16 procent verminderen. Investeerders en bedrijven stellen er zich bloot aan stijgende productiekosten, maar ook toenemende kosten voor de gezondheid van werknemers en problemen met de toeleveringsketen.

Binnen de regio zijn het vooral Singapore en Maleisië die het het zwaarst te verduren, met een terugval van 25 en 24 procent tegenover het huidige niveau. Dat is het gevolg van het stijgende aantal dagen met hittestress. India volgt op de derde plaats met 21 procent, Cambodja en de Filipijnen volgen met 16 procent.

Maatregelen

‘De klimaatverandering duwt de gevolgen van hittestress voorbij het kookpunt.’

De studie lijst ook de commerciële centra wereldwijd op die te maken krijgen met hittestress. Van de top 50 van meest gevoelige steden liggen er 45 in Zuidoost-Azië, waaronder Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta. De enige steden in de top 50 buiten de regio zijn de Colombiaanse steden Cartagena en Barranquilla, de Panamese steden Panama City en Arraijan en de Braziliaanse stad Manaus.

‘De klimaatverandering duwt de gevolgen van hittestress voorbij het kookpunt, en dat heeft belangrijke implicaties voor zowel economieën als de gezondheid van kwetsbare arbeiders’, zegt James Allan, hoofd Milieu bij Verisk Maplecroft.

‘Regeringen en bedrijven moeten onderzoeken welke sectoren en groepen het meeste risico lopen en welke maatregelen ze kunnen treffen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift