Toenemende winterstormen eisen tol van Europese kust

Nieuws

Toenemende winterstormen eisen tol van Europese kust

Toenemende winterstormen eisen tol van Europese kust
Toenemende winterstormen eisen tol van Europese kust

IPS

18 maart 2016

De winterstormen die de Europese kusten teisterden in 2013 en 2014 waren de hevigste in zeventig jaar. Onderzoekers waarschuwen voor een tendens van steeds zwaardere stormen, die de kust ingrijpend kunnen veranderen.

Wetenschappers van verschillende Europese universiteiten vergeleken metingen van de Atlantische Kust van Schotland in het noorden, tot Marokko in het zuiden. Daaruit bleek dat blootgestelde kusten zoals in Groot-Brittannië en Frankrijk te maken krijgen met extreme erosie van stranden en duinen. Ook op andere plekken bleek het transport van sedimenten uit balans gebracht, waardoor de kustlijn verschuift.

‘We hadden eerder al het vernietigende effect van de winter van 2013-‘14 onderzocht op Groot-Brittannië’, zegt Gerd Masselink, hoogleraar Geomorfologie aan de universiteit van Plymouth. ‘Maar de schade die we toen hebben vastgesteld, blijkt ook langs de Franse westkust voor te komen en wordt in sommige gevallen zelfs overtroffen.’

Uit het onderzoek blijkt dat extreem krachtige golven in de winter van 2013-‘14 vijfmaal vaker voorkwamen en dat de hoogte van de golven gemiddeld 40 procent hoger lag.

Tendens

De wetenschappers waarschuwen dat de extreme winter van 2013-‘14 geen alleenstaand geval is, maar onderdeel is van een patroon van steeds krachtiger stormen. “De extreme winter past in een historische tendens”, zegt Tim Scott, hoogleraar Oceanografie en medeauteur. ‘We voorspellen dat dergelijke stormen steeds vaker zullen voorkomen als gevolg van de klimaatverandering. Ook de huidige winter zal bij de meest stormachtige van de voorbije zeventig jaar zijn.’

De wetenschappers waarschuwen dat de toenemende stormen opgenomen moeten worden in toekomstige kustplanning. ‘Zowel de toenemende intensiteit als de frequentie van de stormen moeten zonder twijfel een rol spelen in toekomstige plannen voor kustbescherming langs de Atlantische kust van Europa’, zegt Scott.