Toerisme in Egypte herstelt slechts minimaal

Nieuws

Toerisme in Egypte herstelt slechts minimaal

Toerisme in Egypte herstelt slechts minimaal
Toerisme in Egypte herstelt slechts minimaal

IPS

23 mei 2017

Reisorganisatie Thomas Cook heeft ook voor dit jaar al zijn vluchten naar de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh opgeschort na de aanhoudende waarschuwing van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken over potentiële terroristische incidenten. Thomas Cook biedt nog wel vluchten aan naar Hurghada en Marsa Alam aan de Rode Zee.

CC-BY-SA-3.0

CC-BY-SA-3.0​

Alhoewel Britse vakantiegangers in maart en april nog met Thomas Cook naar Sharm el-Sheikh konden vliegen, tegen het advies van Buitenlandse Zaken in, heeft de reisorganisatie deze maand toch besloten het advies op te volgen en geen vakantiepakketten naar de Egyptische badplaats meer aan te bieden.

Harde klappen

Alle toeristische vluchten naar Sharm el-Sheikh werden in december 2015 opgeschort nadat een Russisch vliegtuig werd neergehaald door leden van de Egyptische tak van IS. Alle 224 inzittenden, inclusief de bemanning, kwamen daarbij om.

Na het neerstorten van het Russische vliegtuig hebben Rusland en Groot-Brittannië alle vluchten naar Sharm el-Sheikh stopgezet.

Sinds de revolutie van 2011 en het neerhalen van het Russische vliegtuig heeft de Egyptische toeristensector harde klappen gekregen. Door jaren van onrust herstelt de sector maar langzaam. Momenteel zorgen toeristen uit met name Japan, China en Oekraïne voor een lichte toename van toeristen die naar Egypte reizen.

Herstel hangt af van Rusland en Engeland

China’s grootste reisorganisatie, China International Travel Service, zegt dat er een toename is van 58 procent van toeristen die naar Egypte reizen in vergelijking met 2015.

‘Er zijn meer boekingen geweest tussen oktober 2016 en januari 2017 dan vorig jaar’, zegt Karim Mohsen, woordvoerder van de Egyptische Federatie van Toerisme.

Ook HIS, een Japanse reisorganisatie, rapporteert een flinke toename van toeristen die naar Egypte vliegen. ‘Het aantal vakantiegangers naar Egypte is vorig jaar vervijfvoudigd’, zo laat een woordvoerder van HIS weten.

Maar herstel van de toeristensector in Sharm el-Sheikh hangt af van vakantiegangers uit Rusland en Groot-Brittannië. Zolang beide landen geen groen licht geven om vluchten naar de Egyptische badplaats te hervatten, blijft de toeristische sector lijden.

‘Zolang Russische toeristen niet terugkomen naar Sharm el-Sheikh, zal de badplaats niet uit het slop komen’, zegt Mohsen. ‘Russische en Britse toeristen zijn de spil van Sharm el-Sheikh.’