Toerisme op Malediven belangrijker dan donorgeld

Nieuws

Toerisme op Malediven belangrijker dan donorgeld

Marwaan Macan-Markar

03 februari 2005

Toeristen kunnen op de Malediven een grotere bijdrage leveren aan de wederopbouw na de tsunami dan internationale donors. Dat zegt oud-minister van Toerisme Ibrahim Hussein Zaki. Van de twaalf Aziatische landen die op 26 december getroffen werden door de tsunami, zijn de Malediven het meest afhankelijk van toerisme.

Inkomsten uit toerisme zijn op de eilandengroep in de Indische Oceaan goed voor 30 procent van het bruto binnenlands product (bbp), bleek uit cijfers die op tafel kwamen tijdens een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in Thailand. Volgens de Pacific Asia Travel Association (PATA), is die schatting aan de lage kant. De organisatie gaat uit van 42 procent. Als de indirecte inkomsten uit de toeristenindustrie ook worden meegerekend, dan zou het percentage zelfs op 74 procent van het bbp uitkomen.

In Thailand draagt het toerisme volgens een studie van PATA voor 5,4 procent bij aan het bbp, op Sri Lanka is dat 4,6 procent, in Indonesië 3,9 procent en in India 2 procent. Als gevolg van de tsunami nam het aantal toeristen op de Malediven tijdens het huidige hoogseizoen met ongeveer 25 procent af. Normaal gesproken zitten de hotels in deze tijd van het jaar bijna helemaal vol.

Op de Malediven kwamen 82 mensen om en 12.000 mensen raakten dakloos. Die getallen laten echter maar een klein deel zien van wat de tsunami heeft aangericht in het land met 290.000 inwoners. De ramp heeft bijna een derde van de bevolking op een of andere manier schade berokkend, zegt de Aziatische Ontwikkelingsbank in een recente studie. De schade varieert van huizen die zijn weggevaagd tot aangetaste drinkwatervoorzieningen en fruitbomen die doodgaan door het zoute water. Ook visserij, een andere belangrijke sector voor de economie, is zwaar getroffen, zegt Moez Doraid, VN-coördinator voor de Malediven in een interview.

De tsunami verwoestte negentien van de 87 vakantieoorden op de archipel. Veertien resorts werden zwaar beschadigd. Volgens Doraid hoeven toeristen uit rijke landen zich niet schuldig te voelen over een vakantie in de getroffen regio. Daar helpen ze de mensen op de Malediven juist mee, zegt hij. De meeste vakantieoorden die nog intact zijn, liggen niet op de eilanden die het zwaarst getroffen zijn.

Volgens oud-minister van Toerisme Zaki kunnen toeristen een belangrijkere bijdrage leveren aan de wederopbouw de Malediven dan de internationale gemeenschap. Toerisme is duurzamer en van de opbrengsten kunnen meer mensen profiteren, zegt hij. Noodhulp is meestal eenmalig en heeft zijn beperkingen.

Na de tsunami hebben de Verenigde Naties de internationale gemeenschap om 977 miljoen dollar gevraagd voor noodhulp. De Malediven hebben het bedrag van 65 miljoen dollar dat volgens schattingen van de VN nodig is voor wederopbouw, nog niet volledig ontvangen. Tot dusverre is dertig miljoen toegezegd, waarvan twintig miljoen bestemd is voor programma’s van het VN-kinderfonds Unicef.

De aandacht en hulp van de internationale gemeenschap is niet in overeenstemming met wat het land nodig heeft, zegt VN-coördinator Doraid. Er is veel noodhulp toegezegd, maar als we in de wederopbouwfase komen, hebben we andere hulp nodig. (JS/PD)