Toeristen in, bewoners uit

Nieuws

Toeristen in, bewoners uit

Toeristen in, bewoners uit
Toeristen in, bewoners uit

Catherine Wilson (IPS)

29 september 2014

Het paradijselijke eiland Samoa met zijn witte stranden, natuurschoon en ontspannen levensstijl is voor veel toeristen de gedroomde vakantiebestemming. De jongeren die er wonen trekken echter massaal weg op zoek naar een mooier loon en een beter leven.

US Embassy (CC BY-ND 2.0)

Samoa heeft een negatief migratiesaldo van -13,4, wat betekent dat er veel meer mensen wegtrekken dan binnenkomen.

US Embassy (CC BY-ND 2.0)

‘De lonen liggen hier veel te laag.’

Samoa ligt ten oosten van Fiji in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan. Het eilandje heeft een negatief migratiesaldo van -13,4, wat betekent dat er veel meer mensen wegtrekken dan binnenkomen.

‘De lonen liggen hier veel te laag en de families zijn groot’, zegt Siera Tifa Palemene, die verschillende van haar tien kinderen zag emigreren naar meer stabiele economieën zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Een van haar zonen, zelf vader van zeven, trok weg om zijn kinderen betere toekomstkansen te geven.

Geïsoleerd

Samoa kent weliswaar een hoog vruchtbaarheidscijfer maar door de exodus van jongeren vermindert de groei van de bevolking. Naar schatting 120.400 van hen wonen in Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, wat niet veel verschil meer is met de 190.372 bewoners die Samoa nog telt.

Twintig jaar na de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) in Cairo streven veel kleine eilandstaten nog steeds naar duurzame economische ontwikkeling, gelijkheid en groei van werkgelegenheid.

Ondanks het stabiele bestuur lijdt de economie, die vooral afhankelijk is van toerisme en landbouw, onder de geografische isolatie die hen moeilijk bereikbaar maakt voor andere markten.

Mikigroup (CC BY.0)

Mikigroup (CC BY 2.0)

Dromen van een beter leven

‘Veel ouderen zien hun jongere familieleden wegtrekken en hebben niemand meer die bij hen woont of hen kan verzorgen.’

De wereldwijde financiële crisis in 2008, een aardbeving en een tsunami in 2009 en cycloon Evan in 2012 heeft de situatie niet bepaald geholpen. Onder meer oogsten maar ook veel infrastructuur werden hierdoor verwoest.

Migratie is de belangrijkste troef die jonge, opgeleide mensen hier hebben als ze dromen van een beter leven voor zichzelf en hun kinderen.

Paleme steunt de beslissing van haar kinderen om weg te trekken maar is ook bang wat de toekomst zal geven als iemand iets zou overkomen en ze zo ver van elkaar verwijderd zijn.

‘Veel ouderen zien hun jongere familieleden wegtrekken en hebben niemand meer die bij hen woont of hen kan verzorgen indien nodig’, zegt Tala Mauala van Rode Kruis Samoa.

Daarnaast is er natuurlijk de brain drain als gevolg van de aantrekkingskracht van betere lonen en aangenamere leefomstandigheden in de ontwikkelde wereld.

Van de mensen die wegtrekken zijn 3 op 4 immers hoger opgeleid. Hierdoor wordt het nog moeilijker om de broodnodige ontwikkeling van infrastructuur en een betere openbare dienst op dit idyllische eiland te verwezenlijken.